Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Antimicrobial and antiviral activity of selenium sulphide nanoparticles synthesised in extracts from spices in natural deep eutectic solvents (NDES).

Opis bibliograficzny

Antimicrobial and antiviral activity of selenium sulphide nanoparticles synthesised in extracts from spices in natural deep eutectic solvents (NDES). [AUT.] MICHAŁ OGNIK, MARTA SOCHACKA, DOMINIKA FRANZ, BEATA ORZECHOWSKA, ANNA CHMIELOWIEC-KORZENIOWSKA, AGATA DRABIK, MARCIN BANACH. Sustain. Mater. Technol. 2022 Vol. 32 Article number: e00433, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1016/j.susmat.2022.e00433
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Sustainable Materials and Technologies 2022 Vol. 32, Article number: e00433
Rok: 2022
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Selenium sulphide is a well-known bioactive chemical, but its preparation in nanometric form stabilised in water has not been widely reported. In the article, extracts of cinnamon, curcumin, and pepper obtained using natural deep eutectic solvents (NDES) were used to obtain stable selenium sulphide nanoparticles. The analysis confirmed that selenium sulphide nanoparticles with an average crystallite size of 28–44 nm and a particle size of approximately 500 nm were successfully synthesised. The use of NDES stabilised the SeS2 nanoparticles and increased their bioactivity towards microorganisms. The obtained systems revealed high biocidal and antiviral activity against S. aureus, E. coli, P. aeruginosa, and C. albicans strains, Human influenza virus A/H1N1, and Betacoronavirus 1 (Human coronavirus HCoV-OC43). The SeS2 nanoparticles obtained in the NDES extract of curcuma strongly inhibited the growth of pathogenic fungi and bacteria with minimum biocidal concentration (MBC) values of 117.2, 117.2, 117.2, and 468.8 mg/dm3 against E. coli, P. aeruginosa, S. aureus, and C. albicans, respectively. The suspensions containing selenium sulphide nanoparticles stabilised by spice extracts were also highly active against influenza viruses and B-coronavirus, showing a reduction of over 99%.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 49395) wydawnictwo ciągłe #49395

Metryki

200,00
Punkty MNiSW/MEiN
9,600
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:21 kwietnia 2022 11:41
Ostatnia aktualizacja:5 lipca 2023 10:06

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się