Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Production and economic efficiency in the cultivation of strawberry (Fragaria× ananassa Duch.) depending on the method of production –case study (Efektywność produkcyjna i ekonomiczna w uprawie truskawki (Fragaria × ananassa Duch.) w zależności od metody produkcji)

Opis bibliograficzny

Production and economic efficiency in the cultivation of strawberry (Fragaria× ananassa Duch.) depending on the method of production –case study (Efektywność produkcyjna i ekonomiczna w uprawie truskawki (Fragaria × ananassa Duch.) w zależności od metody produkcji). [AUT.] JOANNA PAWLAK, [AUT. KORESP.] WIOLETTA WRÓBLEWSKA, [AUT.] DARIUSZ PASZKO. Agronomy Science 2022 Vol. 77 Nr 1 s. 15-26, il., bibliogr., sum. DOI: 10.24326/as.2022.1.2
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Rok: 2022
Język: Polski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The aim of the research was to evaluate the production and economic efficiency of the cultivation of three strawberry varieties depending on the two cultivation methods used (organic and conventional). The research was conducted in 2018–2020 in eight horticultural farms cultivating strawberries for processing purposes in the Podkarpackie Voivodeship. The analysis of the production efficiency was based on the obtained levels of yields, while the analysis of the economic efficiency was carried out using selected measures, i.e. the production value, direct surplus, net income and the production profitability index. The research revealed that, generally higher yields in the analysed farms were obtained on plantations managed using the organic method than on those based on the conventional one. Moreover, irrespective of the production method, the highest yields were obtained in the first year and the lowest in the last year of harvests. Also irrespective of the production method, higher yields were obtained from the cultivation of the Dipred variety compared to the other varieties. The overall production costs, due to a significant share of labour and plant protection costs, were higher in the organic farms than in the conventional ones. In addition, the economic efficiency of organic crops was higher than or comparable to conventional ones, which was mainly influenced by higher fruit sales prices and higher yields.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 49418) wydawnictwo ciągłe #49418

Metryki

70,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:27 kwietnia 2022 15:35
Ostatnia aktualizacja:1 stycznia 2023 23:04

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się