Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Biochemical characterization of six traditional olive cultivars: A comparative study.

Opis bibliograficzny

Biochemical characterization of six traditional olive cultivars: A comparative study. [AUT.] SONGUL COMLEKCIOGLU, FARAH ELGUDAYEM, GOZDE NOGAY, NESIBE E. KAFKAS, RAYDA B. AYED, [AUT. KORESP.] SEZAI ERCISLI, [AUT.] AMINE ASSOUGUEM, RAFA ALMEER, AGNIESZKA NAJDA. Horticulturae 2022 Vol. 8 Issue 5 Article number 416, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/horticulturae8050416
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Horticulturae 2022 Vol. 8 Issue 5, Article number 416
Rok: 2022
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Olives are an essential ingredient in Turkish food culture. Turkey has grown to become one of the top five producers of olives and olive oils in the world. Olive trees in general are found in the coastal parts of the country. The fruits of six traditional cultivars of olive (Gemlik, Domat, Memecik, Ayvalik, Cilli, and Adana Topagi), grown in Adana, were characterized based on their fruit skin color, the amount of chlorophylls, fatty acids, antioxidant activity, and total phenolic compounds, as well as volatile compounds. The international cultivar Manzanilla, grown in the same orchards as the traditional cultivars, was also included in the study to make a comparison. Compared to the Manzanilla cultivar, Memecik showed the highest amount of total phenolic content and antioxidant activity with the highest level of lightness, blueness/yellowness, and color intensity. Ayvalik presented the highest level of greenness/redness. Although the highest fruit lightness and darkness were found in the Cilli cultivar, with the highest amount of chlorophyll a (2.63 mgL−1), there was more chlorophyll b in Adana Topagi fruits (3.34 mgL−1). The highest percentage of fatty acids was found in the Gemlik cultivar of 66.81%, among which oleic acid was the major component. The total aldehydes ranged between 33.43% and 50.60%. Compared to Manzanilla and the traditional cultivars, the Domat cultivar had the highest amount of hexanal of 44.42%. Adana Topagi had the highest amount of alcohols (61.34%) and acids (1.31%). Memecik registered the highest amount of ketones (17.86%) and terpenes (20.34%). Among all cultivars, Manzanilla displayed the highest amount of esters (2.30%). In this study, traditional cultivars were found to be the richest in health-promoting chemicals. Furthermore, a significant variability among the cultivars was revealed, implying that metabolic fingerprinting approaches could be used to differentiate cultivars once more research into the effects of the growing conditions and environmental factors on the chemical profiles of each cultivar is carried out.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 49439) wydawnictwo ciągłe #49439

Metryki

20,00
Punkty MNiSW/MEiN
3,100
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:10 maja 2022 08:33
Ostatnia aktualizacja:3 lipca 2023 10:04

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się