Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Effect of activated charcoal and ascorbic acid on in vitro morphogenesis and o-dihydroxyphenols content in Paphiopedilum insigne.

Opis bibliograficzny

Effect of activated charcoal and ascorbic acid on in vitro morphogenesis and o-dihydroxyphenols content in Paphiopedilum insigne. [AUT.] MONIKA PONIEWOZIK, MARZENA PARZYMIES, PAWEŁ SZOT. Horticultural Science 2022 Vol. 49 No 1 s. 48-51, il., bibliogr., sum. DOI: 10.17221/68/2020-HORTSCI
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Horticultural Science 2022 Vol. 49 No 1, s. 48-51
Rok: 2022
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Phenolic compounds limit micropropagation of many orchids in vitro. The aim of the study was to estimate the effect of activated charcoal (AC);1, 2 or 4 g/L) or ascorbic acid (AA; 10, 20 or 30 mg/L) added to the half strength MS medium on the growth and o-dihydroxyphenols content in Paphiopedilum insigne in vitro. A positive effect of AC on the shoot and root formation has been found. The highest multiplication rate (5.6 shoots/explant) and rooting frequency were obtained on medium containing 2 g/L of AC. However, AC reduced the leaf number as compared to the control. The lowest content of o-dihydroxyphenols was marked in Paphiopedilum insigne leaves when the shoots were grown on medium with 10 mg/L AA, followed by AC at 1 or 2 g/L.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne (CC-BY-NC); Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 49446) wydawnictwo ciągłe #49446

Metryki

70,00
Punkty MNiSW/MEiN
1,200
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:10 maja 2022 13:34
Ostatnia aktualizacja:3 lipca 2023 10:05

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się