Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Effect of catch crops and tillage systems on the content of selected nutrients in spring wheat grain.

Opis bibliograficzny

Effect of catch crops and tillage systems on the content of selected nutrients in spring wheat grain. [AUT.] CEZARY KWIATKOWSKI, [AUT. KORESP.] ELŻBIETA HARASIM, [AUT.] OLIMPIA KLIKOCKA-WIŚNIEWSKA. Agronomy-Basel 2022 Vol. 12 Issue 5 Article number 1054, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/agronomy12051054
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Agronomy-Basel 2022 Vol. 12 Issue 5, Article number 1054
Rok: 2022
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

This paper presents the effects of catch crops (white mustard, lacy phacelia, and a mixture of legumes—faba bean + spring vetch) and two tillage systems (plough tillage and no-tillage) on some quality parameters of spring wheat grain. A field experiment in growing spring wheat in monoculture was conducted in the period 2016–2018 in Czesławice (central part of the Lublin region, Poland). An assumption was made that the nutritional composition of wheat grain could be influenced already at the stage of selection of agronomic practices by modifying the soil chemical and enzyme composition—being the “starting point” for grain quality. It was proven that all the catch crops tested in this study contributed to an improvement in the chemical composition of the soil used in the experiment (a significant increase in humus, P and Mg content). Both the catch crops and the conservation (no-tillage) system stimulated the activity of soil enzymes: dehydrogenase and urease. This resulted in more favorable soil conditions for spring wheat grown in monoculture. The cultivation of the catch crops (particularly white mustard) indirectly contributed to an increased content of dietary fiber and o-dihydroxyphenols in wheat grain. Moreover, the content of most of the amino acids determined and the essential amino acid index (EAAI) in wheat grain were found to be more favorable in the treatments with the catch crops. The highest content of all the macro- and micronutrients analyzed in wheat grain was found in the catch crop treatments (especially that with white mustard). It should be noted that spring wheat responded favorably to the reduced tillage system (no-tillage). Since the grain content of o-dihydroxyphenols, magnesium, calcium, copper, manganese, iron, selenium, and some amino acids (especially essential ones: Lys, Met, Trp) was found to be higher compared to plough tillage.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 49450) wydawnictwo ciągłe #49450

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
3,700
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:11 maja 2022 09:10
Ostatnia aktualizacja:29 czerwca 2023 16:08

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się