Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Formulation and characterization of gum arabic stabilized red rice extract nanoemulsion.

Opis bibliograficzny

Formulation and characterization of gum arabic stabilized red rice extract nanoemulsion. [AUT.] AARTI BAINS, [AUT. KORESP.] AGNIESZKA NAJDA, PRINCE CHAWLA, [AUT.] JOANNA KLEPACKA, SANJU BALA DHULL, PARDEEP K. SADH, MOHAMMED A. KHAN, RAVINDER KAUSHIK. Polymers (Basel) 2022 Vol. 14 Issue 10 Article numer 1938, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/polym14101938
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Polymers 2022 Vol. 14 Issue 10, Article numer 1938
Rok: 2022
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Interest in the utilization of plant-based bioactive compounds in foods has increased due to their biochemical activities and as alternatives in the reduction of high concentrations of chemical utilization. However, some of these additives are hydrophobic, thus being harder to disperse into the hydrophilic food matrix. Therefore, an oil-in-water nanoemulsion (RRE1-RRE10) was formulated with different concentrations of red rice extract (1–10% w/v). Nanoemulsion showed droplet sizes within the range of 157.33–229.71 nm and the best formulation (RRE5) was selected based on the creaming index which was stable to flocculation over a range of temperatures (30–90 °C), pH (2–9), and salt concentration (100–600 mM). It showed significantly improved antioxidant and anti-inflammatory activity as compared to its other counterparts. Potential antimicrobial activity against Staphylococcus aureus was attributed to RRE5 nanoemulsion as compared to Escherichia coli. Therefore, due to the potential bioactivity of RRE5 nanoemulsion, it can be scaled up at the industrial level.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 49452) wydawnictwo ciągłe #49452

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
5,000
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:11 maja 2022 09:47
Ostatnia aktualizacja:4 lipca 2023 09:47

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się