Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Effects of lightless tillage, flame weeding and glufosinate-ammonium on weed suppression in summer savory (Satureja hortensis L.).

AUT. ANDRZEJ BOROWY, AUT. KORESP. MAGDALENA KAPŁAN.

Opis bibliograficzny

Effects of lightless tillage, flame weeding and glufosinate-ammonium on weed suppression in summer savory (Satureja hortensis L.). [AUT.] ANDRZEJ BOROWY, [AUT. KORESP.] MAGDALENA KAPŁAN. Acta Sci Pol., Hortorum Cultus 2022 Vol. 21 Iss. 2 s. 19-34, il., bibliogr., sum. DOI: 10.24326/asphc.2022.2.2
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Acta Scientiarum Polonorum-Hortorum Cultus 2022 Vol. 21 Iss. 2, s. 19-34
Rok: 2022
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The objective of this three-year study was to investigate the usefulness of flame weeding, spraying with glufosinate-ammonium and nighttime soil tillage for weed suppression in summer savory. The experiment was arranged in a split-plot design with three experimental factors and four replications. The soil was cultivated with a rotary tiller a day before savory sowing or an hour after sunset on the night preceding sowing, while flaming (90 kg propane∙ha–1) and glufosinate-ammonium (600 g∙ha–1) were applied, depending on the year, 12–22 days after sowing, i.e. after the emergence of weeds and the first savory seedlings. Flaming and glufosinate-ammonium killed all weeds growing during the treatment but they did not prevent new weeds from emerging on the following days. Three weeks later, the number of weeds growing on plots weeded with the flame method and sprayed with glufosinate-ammonium was significantly lower by about 63 and 69% in comparison to control, respectively, and it was independent of the time of soil tillage. The studied methods had no effect on weed infestation assessed 3–4 weeks after the first weeding, or on the emergence, plant height and yield of fresh savory herb. The content of oil in dry herb varied from about 1.9% to 2.4% depending on the year while it did not depend on the weeding method. Oil produced by control plants contained 35 compounds making up 99.85% of the total, with the predominant share of carvacrol (45.2–46.8%) and γ-terpinene (34.6–39.9%). Much smaller was the share of α-terpinene (4.8%), p-cymene (2.7–4.0%), myrcene (1.5–2.0%) and α-thujene (1.4–1.8%). The average share of the remaining components did not exceed 1%.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 49474) wydawnictwo ciągłe #49474

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
0,700
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:17 maja 2022 10:53
Ostatnia aktualizacja:16 lipca 2025 09:41

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się