Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Aktywność biologiczna bzu czarnego (Sambucus nigra L.) (Biological activity of elderberry (Sambucus nigra L.))

Opis bibliograficzny

Aktywność biologiczna bzu czarnego (Sambucus nigra L.) (Biological activity of elderberry (Sambucus nigra L.)). [AUT. KORESP.] RENATA NURZYŃSKA-WIERDAK, [AUT.] ANNA KRAJEWSKA. Annales Horticulturae 2022 Vol. 31 Nr 1 s. 17-35, il., bibliogr., streszcz., sum.
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Rok: 2022
Język: Polski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Polski:

Dziki bez czarny (Sambucus nigra L.) jest jedną z najczęściej użytkowanych roślin zielarskich na świecie. W medycynie ludowej surowce czarnego bzu stosowane były przede wszystkim jako środki napotne, przeciwgorączkowe i moczopędne. Współcześnie udowodniono również działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwdepresyjne, przeciwnowotworowe i hipoglikemizujące oraz obniżające stężenie tłuszczu i lipidów ekstraktów z bzu czarnego. Skład chemiczny kwiatów i owoców bzu czarnego jest zmienny i podlega różnym czynnikom zmienności (genetyczne, ontogenetyczne, środowiskowe, pozbiorcze). Kwiaty bzu czarnego zawierają flawonoidy, kwasy fenolowe, olejek eteryczny, kwasy organiczne, cukry i związki mineralne, podczas gdy w owocach dominują antocyjany. Bogaty skład chemiczny surowców bzu czarnego oraz ich silna aktywność biologiczna stwarzają duże możliwości zastosowania w produkcji farma­ceutycznej, spożywczej i kosmetycznej.

Angielski:

Black elderberry (Sambucus nigra L.) is one of the most used herbal plants in the world. In folk medicine, its raw materials were used primarily as a diaphoretic, antipyretic and diuretic remedies. Nowadays, the antibacterial, antiviral, antidepressant, antitumor and hypoglycemic properties as well as lowering the concentration of fat and lipids of elderberry extracts have also been proven. The chemical composition of elderberry flowers and fruits is variable and depends on many factors (genetic, ontogenetic, environmental, post-harvest).Elderberry flowers contain flavonoids, phenolic acids, essential oil, organic acids, sugars and minerals, while thefruit, apart from the same, is dominated by anthocyanins.The rich chemical composition of elderberry raw materials and their strong biological activity create great possibilities of application in pharmaceutical, food and cosmetic production.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 49489) wydawnictwo ciągłe #49489

Metryki

20,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:20 maja 2022 10:05
Ostatnia aktualizacja:1 stycznia 2023 23:12

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się