Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

The effect of fat replacement by whey protein microcoagulates on the physicochemical properties and microstructure of acid casein model processed cheese.

Opis bibliograficzny

The effect of fat replacement by whey protein microcoagulates on the physicochemical properties and microstructure of acid casein model processed cheese. [AUT. KORESP.] BARTOSZ G. SOŁOWIEJ, [AUT.] MACIEJ NASTAJ, JAGODA O. SZAFRAŃSKA, KONRAD TERPIŁOWSKI, JAN MAŁECKI, STANISŁAW MLEKO. Int. Dairy J. 2022 Vol. 131 Article number 105385, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1016/j.idairyj.2022.105385
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
International Dairy Journal 2022 Vol. 131, Article number 105385
Rok: 2022
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Attempts to minimise fat content in popular food products have been made in the past. Research shows that microcoagulated forms of whey proteins can replace fat; they are capable of thickening the cheese mass and act as fat mimetics. This study investigated the effect of whey protein microcoagulates, as a fat replacer, on the textural, rheological properties, meltability, and microstructure of model processed cheese prepared using acid casein. Partial replacement of anhydrous milk fat with whey protein microcoagulates (3e8%) increased hardness and viscosity of model processed cheeses. Storage modulus (G0) was higher than the loss modulus (G00 ) during the whole experiment. The observed change in physicochemical properties, demonstrated by higher viscosity or ample meltability, suggests that whey protein microcoagulates can be utilised as a potential fat replacer in processed cheese.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: inna otwarta licencja Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 49492) wydawnictwo ciągłe #49492

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
3,100
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:23 maja 2022 09:15
Ostatnia aktualizacja:30 czerwca 2023 12:42

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się