Menu
Naciśnij / aby szukać

Jak wyszukiwać?

  • 1 Wyszukiwanie od początku wyrazu: Wyraz preane znajdzie "preanestetyczny", ale anestetyczny nie znajdzie tego słowa (wyszukiwanie patrzy tylko na początek wyrazów)
  • - Wykluczanie słów (znak minus): Poprzedzenie wyrazu znakiem - znajdzie wszystkie tytuły NIE zawierające danego słowa, np. -onkologia znajdzie prace bez słowa "onkologia"
  • " Wyszukiwanie całych fraz (cudzysłów): Cudzysłów powoduje szukanie całych ciągów znaków w tej samej kolejności. Np. "Uniwersytet Medyczny" wyszuka tylko prace z dokładnie tą nazwą, podczas gdy wpisanie bez cudzysłowu może znaleźć "Medyczny Uniwersytet"
  • Nawigacja klawiaturą: Użyj / aby otworzyć wyszukiwanie, strzałek do nawigacji po wynikach, ENTER aby przejść do wybranej pozycji, lub ESC aby zamknąć okno

Technology for apple pomace utilization within a sustainable development policy framework.

Opis bibliograficzny

Technology for apple pomace utilization within a sustainable development policy framework. [AUT.] PAWEŁ SOBCZAK, [AUT. KORESP.] RAFAŁ NADULSKI, [AUT.] ZBIGNIEW KOBUS, KAZIMIERZ ZAWIŚLAK. Sustainability 2022 Vol. 14 Iss. 9 Article number 5470, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/su14095470
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Sustainability 2022 Vol. 14 Iss. 9, Article number 5470
Rok: 2022
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The aim of this study was to develop a concept, within the framework of sustainable agriculture, for utilizing apple pomace as a valuable raw material in food production. The proposal includes a description of the production technology of four food products together with the characteristics of their chemical composition, wholesome compounds, and physical properties. These new products were developed on the basis of apple pomace and wheat bran. In the developed technology, heat treatment in a convection oven, treatment with infrared radiation, and two types of barothermic treatments, i.e., extrusion and granulation, were implemented as the principal methods. All of the proposed technologies allow for the use of pomace for the production of food products to be made directly in the home plant and are relatively easy to implement in small processing facilities. It was found that the product consisting of fragmented apple pomace (mass fraction: 75%) and wheat bran (mass fraction: 25%), obtained using infrared radiation treatment, had the greatest value in terms of wholesome characteristics among the products obtained. This product had high contents of fiber and simple sugars, the highest content of polyphenols among the obtained products, and the ability to scavenge free radicals. It was also the only one with partially preserved vitamin C. The proposed method for processing pomace for food is in line with the sustainable agriculture movement.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 49497) wydawnictwo ciągłe #49497

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
3,900
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:24 maja 2022 11:25
Ostatnia aktualizacja:28 sierpnia 2025 10:57

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się