Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Effect of milk thistle (Silybum marianum) supplementation on pork offal quality.

Opis bibliograficzny

Effect of milk thistle (Silybum marianum) supplementation on pork offal quality. [AUT. KORESP.] KINGA KROPIWIEC-DOMAŃSKA, [AUT.] MAREK BABICZ, MONIKA KĘDZIERSKA-MATYSEK, MAGDALENA SZYNDLER-NĘDZA, EWA SKRZYPCZAK, BARTŁOMIEJ WOLIŃSKI. Animals 2022 Vol. 12 Issue 12 Article number: 1526, il., bibliogr. sum. DOI: 10.3390/ani12121526
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Animals 2022 Vol. 12 Issue 12, Article number: 1526
Rok: 2022
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The aim of the study was to determine the effect of milk thistle supplementation of fattener pig feeds on physical and chemical properties of pork offal. The experiments were conducted on 60 fatteners (group C—control (30 pigs) and group E—experimental (30 pigs)). The experimental group was supplemented with ground milk thistle (Silybum marianum) at 7 g/kg feed. The offal (tongues, kidneys, hearts, lungs and livers) was analyzed for weight, pH, WHC, water, protein, fat, energy value, fatty acid profile and content of major and trace elements. The present study shows that milk thistle added to fattener pig diets increased pH45 and pH24 values in most of the analyzed offal and significantly (p ≤ 0.01) decreased the weight of heart and lungs and increased the weight of liver and kidneys. Hearts, lungs and kidneys of the experimental group contained more fat and the liver less, than the same offal of the control group. As regards the content of elements, the dietary supplement most often had an effect on the heart and lungs. In general, milk thistle supplemented in fattener diets had modified the physical parameters and chemical composition of the analyzed products.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 49558) wydawnictwo ciągłe #49558

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
3,000
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:13 czerwca 2022 13:22
Ostatnia aktualizacja:29 czerwca 2023 16:46

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się