Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Lobularia libyca: Phytochemical profiling, antioxidant and antimicrobial activity using in vitro and in silico studies.

Opis bibliograficzny

Lobularia libyca: Phytochemical profiling, antioxidant and antimicrobial activity using in vitro and in silico studies. [AUT.] NAIMA BENCHIKHA, IMANE CHELALBA, HANANE DEBBECHE, MOHAMMED MESSAOUDI, SAMIR BEGAA, IMANE LARKEM, AMARA DJILANI GHAMEM, [AUT. KORESP.] ABDELKRIM REBIAI, [AUT.] JESUS SIMAL-GANDARA, BARBARA SAWICKA, [AUT. KORESP.] MARIA ATANASSOVA, [AUT.] FADIA S YOUSSEF. Molecules (Basel,Online) 2022 Vol. 27 Issue 12 Article number 3744, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/molecules27123744
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
MOLECULES 2022 Vol. 27 Issue 12, Article number 3744
Rok: 2022
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Lobularia libyca (L. libyca) is a traditional plant that is popular for its richness in phenolic compounds and flavonoids. The aim of this study was to comprehensively investigate the phytochemical profile by liquid chromatography, electrospray ionization and tandem mass spectrometry (LC-ESI-MS), the mineral contents and the biological properties of L. libyca methanol extract. L. libyca contains significant amounts of phenolic compounds and flavonoids. Thirteen compounds classified as flavonoids were identified. L. libyca is rich in nutrients such as Na, Fe and Ca. Moreover, the methanol extract of L. libyca showed significant antioxidant activity without cytotoxic activity on HCT116 cells (human colon cancer cell line) and HepG2 cells (human hepatoma), showing an inhibition zone of 13 mm in diameter. In silico studies showed that decanoic acid ethyl ester exhibited the best fit in β-lactamase and DNA gyrase active sites; meanwhile, oleic acid showed the best fit in reductase binding sites. Thus, it can be concluded that L. libyca can serve as a beneficial nutraceutical agent, owing to its significant antioxidant and antibacterial potential and due to its richness in iron, calcium and potassium, which are essential for maintaining a healthy lifestyle

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 49562) wydawnictwo ciągłe #49562

Metryki

140,00
Punkty MNiSW/MEiN
4,600
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:13 czerwca 2022 14:46
Ostatnia aktualizacja:29 czerwca 2023 14:15

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się