Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Aerated whey protein gels as a controlled release system of creatine investigated in an artificial stomach.

Opis bibliograficzny

Aerated whey protein gels as a controlled release system of creatine investigated in an artificial stomach. [AUT.] M. TOMCZYŃSKA-MLEKO, [AUT. KORESP.] S. MLEKO, [AUT.] K. TERPIŁOWSKI, S. PEREZ-HUERTAS, K. NISHINARI. Innov. Food Sci. Emerg. Technol. 2022 Vol. 79 Article number 103060, il., bibliogr. DOI: 10.1016/j.ifset.2022.103060
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Innovative Food Science and Emerging Technologies 2022 Vol. 79, Article number 103060
Rok: 2022
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca przeglądowa

Streszczenia

A controlled creatine-release system has been developed from whey protein-based gels. Their functionalization was carried out by aeration and sodium ions induced “cold gelation” processes. The effect of protein concentration in the aerated whey protein gels at pH 7.0 and 8.0 was analyzed. Physicochemical properties of the aerated gels were evaluated. It was possible to obtain the ions induced whey protein aerated gel with well distributed creatine and different microstructure as well as rheological properties. Different protein concentrations and pH enabled obtaining gels with different rheological properties, texture, air fraction, diameter of air bubbles, microstructure and surface roughness. An increase in the protein concentration enhanced the hardness of the samples, regardless of their pH. The mechanical strength of gels prepared at pH 8 were higher than those obtained at pH 7, as was manifested by the smaller storage modulus of the latter. The former gel exhibited a microstructure between particulate and fine-stranded. A stronger gel matrix produced smaller air bubbles. Aerated gels produced at pH 7.0 had higher roughness than those obtained at pH 8.0. Optimal conditions for inclusion of air bubbles into the gel matrix were: 9% protein concentration at pH 8.0 and this aerated gel was selected for digestion in the artificial stomach. There is a small conversion of creatine to creatinine in the artificial stomach digestion process (9.6% after 6 h). The diffusion of creatine crystals from the aerated gel matrix was the mechanism responsible for the release process. Aerated whey protein gels can be used as matrices for time extended releasing of creatine in the stomach.

Open Access

Tryb dostępu: inne

Identyfikatory

BPP ID: (46, 49591) wydawnictwo ciągłe #49591

Metryki

140,00
Punkty MNiSW/MEiN
6,600
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:27 czerwca 2022 12:18
Ostatnia aktualizacja:3 lipca 2023 10:06

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się