Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Wheat rolls fortified with Greek oregano (Origanum vulgare ssp. hirtum (Link) Ietswaart) leaves – phytochemical changes during processing and simulated digestion, nutrient digestibility, and functional properties.

Opis bibliograficzny

Wheat rolls fortified with Greek oregano (Origanum vulgare ssp. hirtum (Link) Ietswaart) leaves – phytochemical changes during processing and simulated digestion, nutrient digestibility, and functional properties. [AUT. KORESP.] ŁUKASZ SĘCZYK, [AUT.] BEATA KRÓL, BARBARA KOŁODZIEJ. Food & Function 2022 Vol. 13 s. 7781-7793, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1039/D2FO01350A
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Food & Function 2022 Vol. 13, s. 7781-7793
Rok: 2022
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The effect of fortification of wheat rolls with 1–5% Greek oregano on the profile of phytochemicals, their changes during processing and simulated digestion (with special emphasis on rosmarinic acid), and in vitro protein and starch digestibility was assessed. Additionally, the main functional properties, e.g. the basic technological quality (baking loss, total volume, specific volume, density, porosity), rosmarinic acid distribution, and consumer acceptance of the fortified products were investigated. Rosmarinic acid content (HPLC analysis), total phenolic content, and in vitro antioxidant activities (ABTS, DPPH, FRAP) were determined. These parameters were analyzed during the preparation, processing, and simulated digestion (at the gastric and intestinal phase) of rolls. Potential bioaccessibility was calculated based on the digestion results. The fortification significantly improved rosmarinic acid content, total phenolic content, and antioxidant activity of the rolls. The potential bioaccessibility of phytochemicals was relatively good, especially at the intestinal phase. Nonetheless, higher doses of the supplement negatively affected the nutrient digestibility and the functional properties of the rolls. Regarding nutraceutical potential, fortified rolls seem to be a good food vehicle for Greek oregano phytochemicals, however, simultaneous optimization of nutritional and functional parameters seems to be challenging due to the multiple and often unpredictable factors affecting the final quality of fortified products.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 49644) wydawnictwo ciągłe #49644

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
6,100
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:19 lipca 2022 11:12
Ostatnia aktualizacja:5 lipca 2023 10:16

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się