Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Ameliorative effect of Spirulina and Saccharomyces cerevisiae against fipronil toxicity in Oreochromis niloticus.

Opis bibliograficzny

Ameliorative effect of Spirulina and Saccharomyces cerevisiae against fipronil toxicity in Oreochromis niloticus. [AUT. KORESP.] SABREEN E. FADL, [AUT.] ZIZY I. ELBIALY, WALIED ABDO, ADEL H. SAAD, MOHAMED ABOUBAKR, AHMED ABDEEN, MOHAMED M. ELKAMSHISHI, ABDALLAH S. SALAH, AMANY EL-MLEEH, RAFA ALMEER, LOTFI ALEYA, MOHAMED M. ABDEL-DAIM, [AUT. KORESP.] AGNIESZKA NAJDA, [AUT.] EHAB Y. ABDELHIEE. Ecotoxicol. Environ. Saf. (Print) 2022 Vol.241 Article number 113899, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1016/j.ecoenv.2022.113899
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
ECOTOXICOLOGY AND ENVIRONMENTAL SAFETY 2022 Vol.241, Article number 113899
Rok: 2022
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The ameliorative effects of Spirulina and Saccharomyces cerevisiae (S. cerevisiae) against fipronil toxicity in Nile tilapia fish were investigated. Fipronil is a kind of pesticide that is widely used in agriculture, thus this trial was conducted to evaluate the effect of fipronil on growth related parameters (final body weight, feed intake, weight gain, feed conversion ratio, specific growth rate, and protein efficiency ratio), hematology related parameters (RBCs, WBCs, hemoglobin, packed cell volume, and deferential leukocytic count), biochemistry related parameters (alanine aminotransferase, aspartate aminotransferase, total protein, albumin, urea, and creatinine), histopathology of liver, intestine, gills, and spleen, and gene expression of antioxidants, stress, inflammatory, apoptotic, and related to junction proteins genes as SOD and GPx, COX II, TNF-α, Casp-3, and Claudin-3, respectively, in Nile tilapia (Oreochromis niloticus). Four hundred and five Nile tilapia fish were distributed in a glass aquarium into nine groups according to the Spirulina and S. cerevisiae supplemented diets, with or without fipronil contaminated water. The classified groups are control, Sc: S. cerevisiae (4 g/Kg diet), Sp: Spirulina (1 g/100 g diet), Fb1: 0.0021 mg fipronil/L, ScFb1: S. cerevisiae (4 g/Kg diet) with 0.0021 mg fipronil/L, SpFb1: Spirulina (1 g/100 g diet) with 0.0021 mg fipronil/L, Fb2: 0.0042 mg fipronil/L, ScFb2: S. cerevisiae (4 g/Kg diet) with 0.0042 mg fipronil/L, and SpFb2: Spirulina (1 g/100 g diet) with 0.0042 mg fipronil/L. The results of the present investigation indicated the negative effect of fipronil on the growth performance parameters of Nile tilapia, which was confirmed by the results of hematology, biochemistry, and histopathology. In addition, the results of gene expression of antioxidants, stress, inflammatory, and apoptotic genes indicate the genotoxicity of fipronil. However, these negative effects were ameliorated by Spirulina and Saccharomyces dietary supplementation.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 49650) wydawnictwo ciągłe #49650

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
6,800
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:20 lipca 2022 13:29
Ostatnia aktualizacja:5 lipca 2023 09:20

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się