Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Influence of modification of the plasticizing system on the extrusion-cooking process and selected physicochemical properties of rapeseed and buckwheat straws.

Opis bibliograficzny

Influence of modification of the plasticizing system on the extrusion-cooking process and selected physicochemical properties of rapeseed and buckwheat straws. [AUT.] KAROL KUPRYANIUK, TOMASZ ONISZCZUK, [AUT. KORESP.] MACIEJ COMBRZYŃSKI, [AUT.] KATARZYNA LISIECKA, DAMIAN JANCZAK. Materials 2022 Vol. 15 Iss. 14 Article number 5039, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/ma15145039
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Materials 2022 Vol. 15 Iss. 14, Article number 5039
Rok: 2022
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The article discusses the effect of modification of the plasticizing system of a single-screw extruder on selected physicochemical properties of rapeseed straw and buckwheat straw. A TS-45 single-screw extruder (ZMCh Metalchem, Gliwice, Poland) with an L/D = 12 plasticizing system was used for the process. The shredded straws were moistened to four moisture levels: 20, 25, 30 and 35% dry matter. Three different rotational speeds of the extruder screw were applied for the test cycle: 70, 90 and 110 rpm. The following characteristics were determined for the extrusion-cooking process: efficiency and specific mechanical energy. Selected physical properties were determined for the extrudates obtained in the process: water absorption index (WAI), water solubility index (WSI), bulk density, and the efficiency of cumulative biogas and cumulative methane production expressed on dry mass, fresh mass, and fresh organic mass basis. It has been proved that the modification of the plasticizing system had a significant impact on the course of the process and the tested physicochemical properties. An important factor confirming the correctness of the modification is the increase in biogas efficiency. After modification, the highest yield of cumulative biogas from the fresh mass was 12.94% higher than in the sample processed before modification.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 49652) wydawnictwo ciągłe #49652

Metryki

140,00
Punkty MNiSW/MEiN
3,400
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:21 lipca 2022 09:52
Ostatnia aktualizacja:28 sierpnia 2025 11:42

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się