Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Dynamics of the humus content under different chernozem treatment conditions.

Opis bibliograficzny

Dynamics of the humus content under different chernozem treatment conditions. [AUT.] VOLODYMYR BULGAKOV, IAROSLAV GADZALO, VALERII ADAMCHUK, OLEXANDER DEMYDENKO, VOLODYMYR VELICHKO, JANUSZ NOWAK, [AUT. KORESP.] SEMJONS IVANOVS. J. Ecol. Eng. 2022 Vol. 23 Issue 6 118-128, il., bibliogr., sum. DOI: 10.12911/22998993/147862
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Journal of Ecological Engineering 2022 Vol. 23 Issue 6, 118-128
Rok: 2022
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The humus content in the soil is the most important factor affecting the yield of agricultural crops. Research of the impact of the soil cultivation methods upon the humus content is an urgent scientific and practical task of modern agriculture. This paper analyzes long-term (45-year) field experiments on the impact of ploughing, deep and shallow non-moldboard tillage upon the humus content in the chernozem soil of central Ukraine. The research materials reflect a broad picture of influence of the processing methods upon the accumulation of total humus. For example, with respect to ploughing with deep non-moldboard cultivation, accumulation of the total humus in the 40th year of research, was + 0.0028%; with shallow non-moldboard cultivation it was +0.0005%.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 49657) wydawnictwo ciągłe #49657

Metryki

70,00
Punkty MNiSW/MEiN
1,300
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:25 lipca 2022 08:26
Ostatnia aktualizacja:28 sierpnia 2025 12:12

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się