Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Assessment of the impact of innovative fertilization methods compared to traditional fertilization in the cultivation of highbush blueberry.

Opis bibliograficzny

Assessment of the impact of innovative fertilization methods compared to traditional fertilization in the cultivation of highbush blueberry. [AUT. KORESP.] AGNIESZKA LENART, [AUT.] DARIUSZ WRONA, KAMILA KLIMEK, MAGDALENA KAPŁAN, TOMASZ KRUPA. PloS One 2022 Vol. 17 Iss. 7 Article number e0271383, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1371/journal.pone.0271383
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
PloS One 2022 Vol. 17 Iss. 7, Article number e0271383
Rok: 2022
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The aim of the research was to evaluate fertilization technologies for the indicators of the quality and quantity of highbush blueberry yield. In the experiment, a similar level of mineral fertilization was used in all treatments. The experiment was to show the differences between fertilization with biostimulation and without biostimulation. The research was carried out in two seasons (2019–2020) on ´Bluecropˋ shrubs growing in the Blueberry Experimental Field in central Poland (51° 55’42.7 "N 20° 59’28.7" E). Shrubs grow at a distance of 1 x 3 m. Plants are rejuvenated every year in spring and irrigated by drip. The experiment was carried out in a random block design (4 fertilizer treatments x 5 replications x 6 bushes). The experiment assessed the effect of fertilization on yield, berry mass, fruit setting, leaf surface and physicochemical parameters of fruit. Based on the conducted research, it was proved that the applied fertilization technologies had a significant impact on the size and quality of the yield of “Bluecrop” highbush blueberry. Particularly noteworthy is the fertilization technology with biostimulation (treatment T4), which has a positive effect on the yield, fruit mass, percentage of setting and firmness of the berries. Analysis of the issue in the light of the results of the conducted research shows that the use of biostimulated products has an important impact on the intensification of production while maintaining good quality of fruits. Through research, the positive effect of fertilization programs with biostimulation (treatment T4) on the most important production parameters of blueberry fruit from the producer’s point of view has been proven.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 49663) wydawnictwo ciągłe #49663

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
3,700
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:27 lipca 2022 09:01
Ostatnia aktualizacja:28 sierpnia 2025 11:33

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się