Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Wszystko o dymie wędzarniczym (Everything about smoke)

Opis bibliograficzny

Wszystko o dymie wędzarniczym (Everything about smoke). [AUT.] PAWEŁ SOBCZAK, KONRAD ŻUKIEWICZ, WIOLETTA ŻUKIEWICZ-SOBCZAK, ANNA DOMAŃSKA. Gosp. Mięs. 2022 Nr 7 s.27-28, bibliogr., streszcz.
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Gospodarka Mięsna 2022 Nr 7, s.27-28
Rok: 2022
Język: Polski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca przeglądowa

Streszczenia

Polski:

Zastosowanie dymu wędzarniczego lub jego preparatów jest niezbędne do przeprowadzenia procesu wędzenia. Nadanie odpowiednich walorów i cech produktu wędzonego odbywa się podczas wędzenia na zimno, gorąco lub metodą elektrostatyczną. Postęp w technologii produkcji dodatków do żywności pozwolił także na osiągniecie powtarzalnych i wysoko jakościowych preparatów dymu wędzarniczego. Surowcem, z którego otrzymuje się preparaty dymu wędzarniczego są wióry drewniane. Nanoszenie preparatów dymu wędzarniczego na powierzchnię produktów mięsnych odbywa się zazwyczaj w komorach wędzarniczych lub specjalnie do tego przystosowanych urządzeniach. Preparaty mogą występować w stanie płynnym lub w proszku

Angielski:

The use of smoke or its preparations is necessary to carry out the smoking process. The appropriate qualities and features of the smoked product are given during either cold, hot or using the electrostatic smoking. Advances in the technology of producing food additives have allowed for the achievement of repeatable and high-quality smoke preparations. Wood shavings are the raw material from which smoke preparations are obtained. The application of smoke preparations to the surface of meat products usually takes place in smoking chambers or specially adapted devices. Preparations may be in a liquid or powder

Identyfikatory

BPP ID: (46, 49694) wydawnictwo ciągłe #49694

Metryki

20,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:17 sierpnia 2022 20:59
Ostatnia aktualizacja:1 stycznia 2023 23:06

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się