Wszystko o dymie wędzarniczym (Everything about smoke)
Opis bibliograficzny
Szczegóły publikacji
Streszczenia
Zastosowanie dymu wędzarniczego lub jego preparatów jest niezbędne do przeprowadzenia procesu wędzenia. Nadanie odpowiednich walorów i cech produktu wędzonego odbywa się podczas wędzenia na zimno, gorąco lub metodą elektrostatyczną. Postęp w technologii produkcji dodatków do żywności pozwolił także na osiągniecie powtarzalnych i wysoko jakościowych preparatów dymu wędzarniczego. Surowcem, z którego otrzymuje się preparaty dymu wędzarniczego są wióry drewniane. Nanoszenie preparatów dymu wędzarniczego na powierzchnię produktów mięsnych odbywa się zazwyczaj w komorach wędzarniczych lub specjalnie do tego przystosowanych urządzeniach. Preparaty mogą występować w stanie płynnym lub w proszku
The use of smoke or its preparations is necessary to carry out the smoking process. The appropriate qualities and features of the smoked product are given during either cold, hot or using the electrostatic smoking. Advances in the technology of producing food additives have allowed for the achievement of repeatable and high-quality smoke preparations. Wood shavings are the raw material from which smoke preparations are obtained. The application of smoke preparations to the surface of meat products usually takes place in smoking chambers or specially adapted devices. Preparations may be in a liquid or powder
Linki zewnętrzne
Identyfikatory
Metryki
Eksport cytowania
Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.
Informacje dodatkowe
Rekord utworzony: | 17 sierpnia 2022 20:59 |
---|---|
Ostatnia aktualizacja: | 1 stycznia 2023 23:06 |