Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

The effect of the addition of various species of mushrooms on the physicochemical and sensory properties of semolina pasta.

Opis bibliograficzny

The effect of the addition of various species of mushrooms on the physicochemical and sensory properties of semolina pasta. [AUT.] MAGDALENA SZYDŁOWSKA-TUTAJ, [AUT. KORESP.] URSZULA ZŁOTEK, [AUT.] AGNIESZKA WÓJTOWICZ, MACIEJ COMBRZYŃSKI. Food & Function 2022 Vol. 13 Article number 8425-8435, il., bibliogr., sum.
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Food & Function 2022 Vol. 13, Article number 8425-8435
Rok: 2022
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Interest in foods enriched with natural ingredients containing bioactive compounds prompts scientists to undertake research to investigate them. This work aimed to evaluate the chemical composition, physical properties, texture, and sensory properties of semolina pasta enriched with 2.5–10% dried mushroom powder (Lion's Mane (L), Maitake (M), Reishi (R), and Enoki (E)). Supplementation with dried mushrooms increased the nutritional value of all the enriched pasta variants, mainly by increasing the content of ash, protein, and dietary fiber. Fortification with Lion's Mane (10%), Reishi (7.5% and 10%), and Enoki (10%) increased the cooking loss of the pasta. A decrease in L* (lightness) and b* (yellowness) was observed in the enriched pasta, with the exception of the cooked E and L samples. Hardness was increased in the Enoki-supplemented cooked pasta. Only the pasta with 7.5% and 10% Lion's Mane and Reishi mushrooms did not have acceptable sensory attributes. Based on the research, the recommended level of supplementation is 5% for Lion's Mane and Reishi, 7.5% for Enoki, and 10% for Maitake mushrooms.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 49718) wydawnictwo ciągłe #49718

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
6,100
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:30 sierpnia 2022 12:10
Ostatnia aktualizacja:30 czerwca 2025 10:32

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się