Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Starch and protein analysis in buckwheat (Fagopyrum esculentum Moench) sprouts enriched with probiotic yeast.

Opis bibliograficzny

Starch and protein analysis in buckwheat (Fagopyrum esculentum Moench) sprouts enriched with probiotic yeast. [AUT.] MARTA MOLSKA, [AUT. KORESP.] JULITA REGUŁA, [AUT.] MAGDALENA ZIELIŃSKA-DAWIDZIAK, ANETA TOMCZAK, MICHAŁ ŚWIECA. Lebensm. - Wiss. Technol. 2022 Vol. 168 Article number 113903, il., bibliogr., sum.
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
LWT-FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY 2022 Vol. 168, Article number 113903
Rok: 2022
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The study aimed to investigate the effect of modification of Fagopyrum esculentum Moench sprouts by probiotic yeast strain on their nutritional value related to protein and starch. For this purpose, an attempt was also made to 1) evaluate the digestibility of protein and starch and 2) examine anti-nutritional factors that may affect the digestibility of the indicated macronutrients. Probiotic-rich sprouts were characterized by the highest content of total protein, free amino acids and peptides, resistant starch, and total free sugars. In addition, the amino acid profile of buckwheat sprouts changed compared to seeds. Modified buckwheat sprouts were characterized by a higher content of sulfur amino acids compared to seeds and control sprouts. The highest methionine content was found in sprouts rich in probiotics, 4.65 ± 0.29 mg/g 16gN. The results show also that the modification reduced protein and starch digestibility by 7.4% and 4.2%, respectively, compared to the seed. The digestibility may have been influenced by anti-nutritional compounds contained in the raw material, i.e. condensed tannins, phenols and α-amylase inhibitor. The presented research gives a new direction for the use of the raw material of buck- wheat sprouts.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 49750) wydawnictwo ciągłe #49750

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
6,000
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:9 września 2022 10:34
Ostatnia aktualizacja:29 czerwca 2023 09:11

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się