Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Can bioactive compounds in beetroot/carrot juice have a neuroprotective effect? Morphological studies of neurons immunoreactive to calretinin of the rat hippocampus after exposure to cadmium.

Opis bibliograficzny

Can bioactive compounds in beetroot/carrot juice have a neuroprotective effect? Morphological studies of neuronsimmunoreactive to calretinin of the rat hippocampus after exposure to cadmium. [AUT.] MAŁGORZATA MATYSEK, [AUT. KORESP.] EDYTA KOWALCZUK-VASILEV, [AUT.] RADOSŁAW SZALAK, EWA BARANOWSKA-WÓJCIK, MARCIN BARTŁOMIEJ ARCISZEWSKI, [AUT. KORESP.] DOMINIK SZWAJGIER. Foods 2022 Vol. 11 Issue 18 Abstract number 2794, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/foods11182794
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Foods 2022 Vol. 11 Issue 18, Abstract number 2794
Rok: 2022
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Cadmium ions (Cd2+) penetrate the blood–brain barrier and can, among other effects, influence intracellular calcium metabolism, leading to neurodegeneration. In the presented work, we estimated the effect of Cd2+ on the expression of calretinin in the neurons of the rat hippocampus and analyzed the reverse effect of freshly pressed beetroot/carrot juice in this context. In the 12-week lasting experiment, 32 8-week-old male Wistar rats were divided into four experimental groups (n = 8): the control group (C) received pure tap water; the Cd group (Cd)—received Cd2+ dissolved in tap water (5 mg Cd2+/kg b.w.); and two groups received beetroot/carrot juice: the BCJ group was administered only juice, and the Cd + BCJ group received juice with the addition of Cd2+ (5 mg Cd2+/kg b.w.). The exposition to low doses of Cd2+ caused a significant decrease in calretinin-immunoreactive (Cr-IR) neurons compared to the non-exposed groups. Moreover, the addition of Cd2+ to tap water reduced the numbers and length of Cr-IR nerve fibers. The negative effect of Cd2+ was significantly attenuated by the simultaneous supplementation of beetroot/carrot juice (Cd + BCJ). The study showed that the bioactive compounds in the beetroot/carrot juice can modulate Ca2+ levels in neurons, and thus, potentially act as a neuroprotective factor against neuronal damage

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 49764) wydawnictwo ciągłe #49764

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
5,200
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:12 września 2022 12:02
Ostatnia aktualizacja:30 czerwca 2023 12:17

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się