Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

The programming effect of parenteral obesity on the structural and mechanical properties of femora in female rats fed a varied calorie diet during puberty.

Opis bibliograficzny

The programming effect of parenteral obesity on the structural and mechanical properties of femora in female rats fed a varied calorie diet during puberty. [AUT. KORESP.] RADOSŁAW P. RADZKI, MAREK BIEŃKO, [AUT.] DARIUSZ WOLSKI, PAWEŁ POLAK. J. Anim. Physiol. Anim. Nutr. (1986) 2022 Vol. 106 Issue 5 s. 1149-1161, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1111/jpn.13707
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition 2022 Vol. 106 Issue 5, s. 1149-1161
Rok: 2022
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The study was aimed to ascertain whether continuation or change in the offspring of the diet consumed by the parents modulates, in later life, the previously programmed bone metabolism. We used adult Wistar rats (16 males; 32 females), divided into groups that were fed either a standard (diet S) or a high-energy (diet F). After 90 days of obesity induction, the rats were submitted to obtain female offspring from parents S and F. The offspring stayed with their mothers until 21 days of age (weaning day). Our previous studies have proved the programming effects of parental obesity on the skeletal system of their offspring at the age of 21 days. Weaned female offspring were divided into groups: S/S-parents and offspring fed the S diet; S/F-parents fed the S diet and offspring fed the F diet; F/S-parents fed the diet F and offspring with the diet S; F/F-parents and offspring fed the F diet (F/F). After sacrifice, isolated femurs were assessed by peripheral quantitative computed tomography and by a three-point bending test. The bones were examined at 49 and 90 days of life. We found that nutritional programming has a significant influence on the development and metabolism of the skeletal system in females during growth and maturity. Moreover, the modification of nutrition alters the metabolism of bone tissue, and the osteotropic effects vary depending on the nature of the change, as well as the stage of development. Reducing the caloric content of the diet inhibits the mineralization and decreases the mechanical strength of the bones while increasing the caloric content of the diet has a beneficial osteotropic effect.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 49775) wydawnictwo ciągłe #49775

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
2,700
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:14 września 2022 09:32
Ostatnia aktualizacja:3 lipca 2023 10:23

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się