Zastosowanie frakcji MCT z oleju kokosowego w żywieniu i wpływ na zdrowie.
Opis bibliograficzny
Szczegóły publikacji
Streszczenia
Wprowadzenie. Współcześnie trwają zintensyfikowane poszukiwania nowych, innowacyjnych pokarmowych źródeł ochrony ustroju przed patogenami zagrażającymi zdrowiu, a nawet życiu. Jedną z alternatyw stanowi z całą pewnością kokos, a dokładnie frakcja średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych, określanych jako MCT, pozyskiwana głównie z jego miąższu. Wyniki i wnioski. Za najzdrowszą formę MCT uważany jest olej kokosowy z pierwszego tłoczenia – VCO. Jak wskazują wyniki badań, kwasy tłuszczowe C6:0-C12:0, stanowiące podstawę oleju MCT, mają działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, przeciwcukrzycowe oraz pomagają kontrolować poziom sytości czy lipidów we krwi. Co więcej, wpływają na kształtowanie mikrobiomu nie tylko u ludzi, ale również i zwierząt. Ich szybki metabolizm w ustroju, niewymagający udziału enzymów trzustkowych, umożliwia ich wykorzystanie w cukrzycy czy zaburzeniach trawienia tłuszczu. Ponadto uzupełnienie diety ketogenicznej o MCT, zarówno ludzi, jak i zwierząt cierpiących na padaczkę idiopatyczną, hamuje lub ogranicza występowanie epizodów napadowych. Ze względu na właściwości nawilżające i regenerujące skórę, olej MCT oraz VCO znalazł zastosowanie również w innych gałęziach przemysłu, w tym kosmetycznym. Wyodrębniona frakcja MCT stosowna jest w produkcji karm dla zwierząt lub podawana jest jako odrębny suplement w postaci oleju MCT w diecie szczeniąt czy psów starszych. Podsumowując, ze względu na właściwości prozdrowotne średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe znalazły swoje zastosowanie w diecie ludzi, ale też i zwierząt towarzyszących. Możliwość ich wykorzystania z roku na rok nabiera większego znaczenia.
Background. Currently, an extensive search continues to look for new, innovative nutritional sources of body protection against pathogens that pose a threat to health, and even life. One of the alternatives is certainly coconut, and more specifically, the fraction of medium-chain fatty acids known as MCTs, which are obtained mainly from coconut flesh. Results and conclusion. The healthiest form of MCT is virgin coconut oil (VCO). Research results demonstrate that C6:0-C12:0 fatty acids, which are the essential component of MCT oil, have not only anti-inflammatory, anti-cancer and anti-diabetic properties, but also help to control the level of satiety or lipids in the blood. Moreover, they allow for the formation of the microbiome of both humans and animals. Rapid metabolism in their bodies, for which the presence of pancreatic enzymes is not required, allows for using them in diabetes or fat digestion disorders. In addition, supplementing a ketogenic diet of both humans and animals suffering from idiopathic epilepsy with MCT inhibits or reduces the occurrence of epileptic seizures. Due to their skin moisturizing and regenerating properties, MCT and VCO oils are also used in other industries, including the cosmetics industry. A separated MCT fraction is used in animal feed production or as a standalone supplement in the form of MCT oil in the diet of puppies or older dogs. To sum up, medium-chain fatty acids, due to their health-promoting properties, are used in the diet of people, but also of companion animals. The possibility of their use grows in importance every year.
Open Access
Linki zewnętrzne
Identyfikatory
Metryki
Eksport cytowania
Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.
Informacje dodatkowe
Rekord utworzony: | 21 września 2022 09:20 |
---|---|
Ostatnia aktualizacja: | 12 stycznia 2023 13:30 |