Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Studies on the yield and chemical composition of the herb of plants of the genus Ocimum depending on the development stage of the plant.

Opis bibliograficzny

Studies on the yield and chemical composition of the herb of plants of the genus Ocimum depending on the development stage of the plant. [AUT.] GRAŻYNA ZAWIŚLAK, [AUT. KORESP.] MAGDALENA WALASEK-JANUSZ, EWA DOROTA ZALEWSKA, [AUT.] ROBERT GRUSZECKI. Agronomy-Basel 2022 Vol. 12 Issue 11 Article number 2710, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/agronomy12112710
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Agronomy-Basel 2022 Vol. 12 Issue 11, Article number 2710
Rok: 2022
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The research aimed to present the possibility of cultivating selected plants of the genus Ocimum in central-eastern Poland and to assess the chemical composition of the obtained raw material, considering the development stage of the plant. The research object consisted of six selected plants from the genus Ocimum: Ocimum basilicum, Ocimum basilicum var. purpurescens, Ocimum basilicum × citrodorum, Ocimum basilicum ‘Cinnamon’, Ocimum basilicum ‘Siam Queen’, Ocimum basilicum var. minimum ‘Minette’. The herb was harvested on the following dates: mid-June (vegetative stage), mid-July (beginning of flowering), late July/early August (full flowering), end of August (late flowering). The research showed that plants of genus Ocimum sp. can be successfully introduced to cultivation in central-eastern Poland. The yield of these plants was at a high level (average yield of fresh herb—1.15 kg m−2 and average marketable yield—0.14 kg m−2). Plants of genus Ocimum sp. accumulated the least essential oil, flavonoids, and tannins in the vegetative stage (mean: essential oil—0.86%, flavonoids—0.60%, tannins—0.41%). The highest content of all tested secondary metabolites was found in the variety O. basilicum var. minimum “Minette”. The variability of the content of the analyzed compounds depending on the growth and flowering stage of the plants under study is diversified. For this reason, the date of harvesting raw materials from these plants should be selected individually to obtain a high-quality product.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 49954) wydawnictwo ciągłe #49954

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
3,700
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:15 listopada 2022 12:52
Ostatnia aktualizacja:29 czerwca 2023 16:12

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się