Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Effects of fires on microbial and metazoan communities in peatlands.

Opis bibliograficzny

Effects of fires on microbial and metazoan communities in peatlands. [AUT. KORESP.] TOMASZ MIECZAN, [AUT.] URSZULA BRONOWICKA-MIELNICZUK, NATALIA RUDYK-LEUSKA. Water 2022 Vol. 14 Issue 21 Article number 3402, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/w14213402
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Water 2022 Vol. 14 Issue 21, Article number 3402
Rok: 2022
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The increase in the frequency of peatland fires is due to both global climate change and deliberate human activity. The primary aim of the study was to investigate the structure of microbial communities and nematodes before and after a peat bog fire, as well as to analyse the relationships between food web components. Hydrological and physicochemical parameters were analysed during the period before the fire (2018 and 2019) and after the fire (2020 and 2021—2, 4, 8, and 12 months after the fire). The fire clearly modified the physicochemical properties of the peat bog, increasing the temperature, pH, conductivity, and concentrations of biogenic compounds and organic matter. It also caused a pronounced deterioration in oxygen conditions. The fire clearly modified the qualitative and quantitative structure and functioning of microbial food webs. This was reflected in a decrease in the species number and abundance of testate amoebae, with various groups of microbes showing pronounced fluctuations during the study period. The functioning of food webs in peatlands after fires is still very little understood, although an understanding of the functioning of these habitats, which increasingly undergo this type of catastrophe due to global climate change, is crucial.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 49955) wydawnictwo ciągłe #49955

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
3,400
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:15 listopada 2022 14:25
Ostatnia aktualizacja:5 lipca 2023 11:55

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się