Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Effects of wet and dry micronization on the GC-MS identification of the phenolic compounds and antioxidant properties of freeze-dried Spinach leaves and stems.

Opis bibliograficzny

Effects of wet and dry micronization on the GC-MS identification of the phenolic compounds and antioxidant properties of freeze-dried Spinach leaves and stems. [AUT. KORESP.] RENATA RÓŻYŁO, [AUT.] JOLANTA PIEKUT, DARIUSZ DZIKI, MARZENA SMOLEWSKA, SŁAWOMIR GAWŁOWSKI, AGNIESZKA WÓJTOWICZ, URSZULA GAWLIK-DZIKI. Molecules (Basel,Online) 2022 Vol. 27 Issue 23 Article number 8174, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/molecules27238174
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
MOLECULES 2022 Vol. 27 Issue 23, Article number 8174
Rok: 2022
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Micronization is an emerging technology used in food production, in which the size of particles is reduced to microns in the processing of plant raw materials and by-products, thus making it an interesting research topic. Spinach stems are by-products of spinach leaf processing, but there is little information regarding their processing and possible reuse. In this study, wet and dry ball mill micronization, in combination with freeze drying, was used to process spinach stems and leaves to obtain functional powders. The color and particle size of the micronized spinach leaf and stem powders were evaluated. The antioxidant activity (AA) of the powders and phenolic compounds present in them were determined using GC-MS analysis. The results obtained showed that the dry micronization of leaves and stems resulted in smoother and brighter powders than wet micronization. Significantly smaller particle sizes were achieved using the dry micronization of the leaves and stems (Dv50 = 19.5 and 10.1 µm, respectively) rather than wet micronization (Dv50 = 84.6 and 112.5 µm, respectively). More phenolic compounds, such as o-coumaric acid and gallic acid, were extracted from the dry-micronized powders. The dry micronization of the stems significantly increased the total phenolic content, and the AA of these powders was also increased. These findings demonstrate that spinach leaves and stems subjected to dry micronization can be valuable functional components of food.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 49972) wydawnictwo ciągłe #49972

Metryki

140,00
Punkty MNiSW/MEiN
4,600
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:24 listopada 2022 10:39
Ostatnia aktualizacja:29 czerwca 2023 13:30

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się