Menu
Tytuł:The evaluation of the competitive potential and performance of the agri-food sector in eu countries based on a synthetic index.
Autorzy:[AUT.] Aneta Jarosz-Angowska , Armand Kasztelan , Elżbieta Kołodziej .
Szczegóły:Optimum. Economic Studies (d. Studia Ekonomiczne) 2022 Nr 3 (109), s. 102-118
Streszczenie:

Purpose - This paper presents the results of an assessment of the aggregated competitiveness of the agri-food sector in EU member states. The authors sought answers to the following questions: What is the general level of competitiveness of the agri-food sector in the Community? Which countries are leaders in the EU and which are outsiders in this area? Research method - The analyses were based on a set of intentionally selected multi-criteria indicators and taxonomic methods. An aggregated Competitiveness Index (CI) was designed, which allowed evaluating and classifying EU countries into categories in terms of the studied phenomenon. The analysis draws upon data derived from the World Bank's and Eurostat statistical databases, and the assessment covered two years - 2004 and 2018. Results - The mean CI in 2018 for all the evaluated countries was 0.1701, while in the base year it was 0.1942, which means that in the analysed years the general competitiveness level of agri-food sectors in EU member states declined. Considering the possible range of CI (0.1), this level was very low in both analysed years. The general competitiveness level fell due to: reduced use of fertilisers, decrease in the relative export orientation, smaller area of arable land and a decline in employment in agriculture. Originality /value / implications /recommendations - The analysis of the agri-food sector presented in this paper, using a comprehensive index, is the approach that has not been previously applied, taking into account the selection of the components of a comprehensive index, which was made on the basis of the literature studies. The proposed index allowed classifying the countries of the European Union according to both their resources and performance in production and trade in the agri-food sector and comparing the position they occupied in 2004 and in 2018.

Strona WWW:http://www.optimum.uwb.edu.pl/index.php/osj/article/view/529
BPP ID:(46, 49975) czyli wydawnictwo ciągłe o ID = 49975
PBN UID:63808ce74097073310c1ff4f
Rok:2022
Charakter formalny:Artykuł w czasopismie
Język:Angielski
Typ MNiSW/MEiN:praca oryginalna
OpenAccess:- tryb dostępu: otwarte czasopismo
- wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana
- licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY)
- czas udostępnienia: w momencie opublikowania
Punkty MNiSW/MEiN:70,00
Impact factor:0,000
Rekord utworzony:25 listopada 2022 10:37
Rekord zaktualizowany:25 listopada 2022 10:37

Oprogramowanie Bibliografia Publikacji Pracowników © 2004-2025 IPLweb; wersja 202504.1178
Dokument wygenerowano przy pomocy systemu Bibliografia Publikacji Pracowników w wersji 202504.1178 dnia 01-07-2025 o godzinie 06:51
Baza danych © 2025 Biblioteka Główna Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Oprogramowanie Bibliografia Publikacji Pracowników © 2004-2025 IPLweb, https://bpp.iplweb.pl/

Informacja o cookies

Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu.

Zgadzam się

Nie zgadzam się