Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Variation in the antimicrobial activity of essential oils from cultivars of Lavandula angustifolia and L. × intermedia.

Opis bibliograficzny

Variation in the antimicrobial activity of essential oils from cultivars of Lavandula angustifolia and L. × intermedia. [AUT.] MAGDALENA WALASEK-JANUSZ, AGNIESZKA GRZEGORCZYK, DANIEL ZALEWSKI, ANNA MALM, SYLWIA GAJCY, ROBERT GRUSZECKI. Agronomy-Basel 2022 Vol. 12 Issue 12 Article number 2955, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/agronomy12122955
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Agronomy-Basel 2022 Vol. 12 Issue 12, Article number 2955
Rok: 2022
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The antimicrobial properties of essential oil from Lavandula sp. raise hopes related to its use in phytotherapy. This study aimed to evaluate the antimicrobial activity of essential oils from cultivars of L. angustifolia (‘Hidcote Blue Strain’, ‘Hidcote Blue’) and L. × intermedia (‘Phenomenal’, ‘Grosso’) grown in central-eastern Poland, that is, at the border of the northern lavender cultivation range. The chemical composition of the essential oils was determined by GC/MS. Essential oil concentrations (20, 10, 5, 2.5, 1.25, 0.6, 0.3, 0.16, 0.08, and 0.04 mg/mL) were tested to determine the minimum inhibitory concentration (MIC), minimum bactericidal concentration (MBC) or minimum fungicidal concentration (MFC) towards ten strains of Gram-positive bacteria, five Gram-negative bacteria, and eight yeasts in vitro culture. Essential oils from the Lavendula cultivars showed antimicrobial activity against all microorganisms analysed. The yeasts were characterised by higher sensitivity to lavender oil compared to bacteria, while Gram-positive bacteria were more sensitive than Gram-negative bacteria. The lowest MIC values for bacteria and fungi were obtained for ‘Grosso’. Furthermore, the ‘Grosso’ oil showed the highest fungicidal activity, while the highest bactericidal activity was found in ‘Hidcote Blue’ and ‘Grosso’. Using Staphylococcus aureus as an example, it was shown that different bacterial strains of the same species show varying sensitivity to the essential oil. A higher oil content was noted for the cultivars L. × intermedia, especially for the ‘Phenomenal’. Linalyl acetate and linalool were the main components of the essential oil in all cultivars. However, in the ‘Grosso’ oil, a high content of terpinen-4-ol (18.08%) was also recorded. An analysis of the relationships between the content of the main components in the analysed essential oils and the antimicrobial activity of essential oils suggested that linalool and terpinen-4-ol were compounds potentially responsible for antimicrobial activity. The obtained results allow us to conclude that essential oil with significant antimicrobial activity can be obtained from Lavandula sp. plants harvested in the northern part of the cultivation range.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 50016) wydawnictwo ciągłe #50016

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
3,700
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:5 grudnia 2022 12:07
Ostatnia aktualizacja:29 czerwca 2023 16:11

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się