Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Inherently acidic films based on chitosan lactate-doped starches and pullulan as carries of nisin: a comparative study of controlled-release and antimicrobial properties.

Opis bibliograficzny

Inherently acidic films based on chitosan lactate-doped starches and pullulan as carries of nisin: a comparative study of controlled-release and antimicrobial properties. [AUT. KORESP.] DARIUSZ KOWALCZYK, [AUT.] MONIKA KARAŚ, MONIKA KORDOWSKA-WIATER, TOMASZ SKRZYPEK, WALDEMAR KAZIMIERCZAK. Food Chem. 2023 Vol. 404, Part B Article number 134760, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1016/j.foodchem.2022.134760
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
FOOD CHEMISTRY 2023 Vol. 404, Part B, Article number 134760
Rok: 2023
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Nisin (NIS) Z was incorporated (0.05 %, 0.1 %, 0.2 %) into edible films based on chitosan lactate (CHL) and 75/25 blends of polysaccharides (corn starch (CS), wheat starch (WS), oxidized potato starch (OPS), pullulan (PUL)) with CHL. The increase in the NIS/polymer ratio promoted the diffusion-driven release. Compared with the fully dissolvable CHL and PUL/CHL carriers, the starch/CHL films had limited solubility (≈27–37 %) and, consequently, ensured slower/incomplete release of NIS. The assayable NIS half-release times, determined in water, ranged from <1 min to ~13 h. Probably due to the similar pH (≈4.5), there were generally no large differences between the antibacterial activities of the formulations. The NIS-supplemented systems limited the growth of some pathogens (B. cereus, L. monocytogenes, S. aureus), phytopathogens (P. carotovorum), and bacterial starter cultures. The NIS improved the UV-blocking ability of the films, but the 0.2 % NIS addition weakened (by ≈17-32 %) the tensile strength of most of the films.

Open Access

Tryb dostępu: inne Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 50028) wydawnictwo ciągłe #50028

Metryki

200,00
Punkty MNiSW/MEiN
8,500
Impact Factor
Q1
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:6 grudnia 2022 13:00
Ostatnia aktualizacja:14 stycznia 2025 15:48

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się