Jakość wybranych produktów spożywczych w ocenie nabywców.
Opis bibliograficzny
Szczegóły publikacji
Streszczenia
Jakość produktów spożywczych uwzględnia szereg czynników, które wywierają istotny wpływ. Wiodącymi parametrami są między innymi: bezpieczeństwo, wartość odżywcza, skład produktu (jakość półsurowców) oraz smakowitość (pożądany smak i aromat). Produkt odznaczający się wysoką jakością to taki, który nie zawiera konserwantów, wzmacniaczy smaku oraz drobnoustrojów, które mogłyby negatywnie wpłynąć na zdrowie nabywcy. Następnym parametrem warunkującym jakość i bezpieczeństwo produktu to jego trwałość. Ten czynnik jest silnie związany z opakowaniem, które również oddziałuje na zmysł wzroku. Co bardzo ważne wszystkie czynniki wykazują silną zależność względem siebie. W artykule dokonano analizy związanej z jakością żywności oraz czynników wywierających wpływ na wybór produktów oferowanych na polskim rynku. W części badawczej opisano cel, metodę oraz zakres badań jak również opracowano wyniki i poddano je interpretacji.
Open Access
Linki zewnętrzne
Identyfikatory
Metryki
Eksport cytowania
Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.
Informacje dodatkowe
Rekord utworzony: | 14 grudnia 2022 09:49 |
---|---|
Ostatnia aktualizacja: | 14 grudnia 2022 09:51 |