Skorzonera – mało znane i rzadko uprawiane warzywo korzeniowe.
Opis bibliograficzny
Szczegóły publikacji
Streszczenia
Skorzonera jest mało znanym i rzadko uprawianym warzywem korzeniowym. Stanowi bogate źródło wielu związków bioaktywnych oddziaływujących pozytywnie na zdrowie człowieka. Swoje właściwości prozdrowotne i lecznicze zawdzięcza dużej zawartości polifenolokwasów, witaminy, składników mineralnych oraz inuliny – glikozydu będącego rozpuszczalnym składnikiem błonnika pokarmowego. Roślina ta może być wykorzystywana w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym i rolniczym. Zainteresowanie uprawą tego warzywa powinno w najbliższym czasie znacząco wzrosnąć ze względu na coraz większą świadomość konsumentów poszukujących nowych, naturalnych substancji odżywczych i związków bioaktywnych.
Linki zewnętrzne
Identyfikatory
Metryki
Eksport cytowania
Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.
Informacje dodatkowe
Rekord utworzony: | 19 grudnia 2022 11:03 |
---|---|
Ostatnia aktualizacja: | 7 sierpnia 2023 07:30 |