Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Morphological and phytochemical characterization of Rosa sweginzowii fruit from Poland.

Opis bibliograficzny

Morphological and phytochemical characterization of Rosa sweginzowii fruit from Poland. [AUT.] AGNIESZKA SZMAGARA, [AUT. KORESP.] MARIUSZ SZMAGARA, [AUT.] AGNIESZKA KRZYSZCZAK, ILONA SADOK. Lebensm. - Wiss. Technol. 2023 Vol. 173 Article number 114349, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1016/j.lwt.2022.114349
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
LWT-FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY 2023 Vol. 173, Article number 114349
Rok: 2023
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The morphological and chemical characterization of Rosa sweginzowii Koehne fruit, which belongs to the Rosa section (formerly Cinnamomeae), as a source of valuable bioactive compounds is presented. The chemical composition of rose hips was evaluated in terms of the total content of anthocyanins (TAC), phenolics (TPC), and flavonoids (TFC) by spectrophotometry, and ellagic acid concentration by spectrofluorimetry (as borax complex). Morphology of fruit in macro- and microscale (by Scanning Electron Microscopy) and the presence of selected elements by Energy Dispersive X-Ray Spectroscopy were examined. The free ellagic acid content was found at a high level (16.101–24.465 mg/100g dw), and the one of total ellagic acid, after hydrolysis, was in the range of 20.244–29.771 mg/100g dw. Estimated TAC, TPC and TFC were 0.43–7.40 mg CGE/100g, 18 559–27 404 mg GAE/100g, and 10 293–14 159 mg CE/100g, respectively. Regarding the presence of valuable natural antioxidants in R. sweginzowii fruit, this plant could be used as functional food.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 50091) wydawnictwo ciągłe #50091

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
6,000
Impact Factor
Q1
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:21 grudnia 2022 12:31
Ostatnia aktualizacja:29 czerwca 2023 09:10

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się