Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

The life cycle study revealed distinct impact of foliar-applied nano-Cu on antioxidant traits of barley grain comparing with conventional agents.

Opis bibliograficzny

The life cycle study revealed distinct impact of foliar-applied nano-Cu on antioxidant traits of barley grain comparing with conventional agents. [AUT. KORESP.] IZABELA JOŚKO, [AUT.] MAGDALENA KUSIAK, KRZYSZTOF RÓŻYŁO, EWA BARANOWSKA-WÓJCIK, MAŁGORZATA SIEROCKA, MOHAMED SHETEIWY, DOMINIK SZWAJGIER, MICHAŁ ŚWIECA. Food Res. Int. 2023 Vol. 164 Article number 112303, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1016/j.foodres.2022.112303
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
FOOD RESEARCH INTERNATIONAL 2023 Vol. 164, Article number 112303
Rok: 2023
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Despite that the applicability of Cu-based engineered nanoparticles (ENPs) as an antibacterial and antifungal agent for plant protection has been studied widely, little is known about their role in the improvement of crop yield and quality. Here, a full life study was performed to investigate the nutritional quality and bioactivity of barley grains under foliar application of nano-/microparticulate (nano-Cu, nano-CuO, micro-Cu) and ionic Cu compounds (CuSO4, CuEDTA). Hordeum vulgaris L. plants were sprayed with Cu compounds at 500 mg/L during the end of tillering and the beginning of heading. Yield, mineral composition, protein and dietary content, antioxidant (phenolic, anthocyanin, flavonoid, tannin, flavanol) content and antioxidant capacity of barley grain were evaluated. Grain yield was unaffected by all treatments. Only nano-Cu and ionic compounds enhanced Cu accumulation in grain: 2-fold increase was observed compared to the control (2.6 µg/kg). Nano-Cu also increased the dietary fiber content by 19.9 %, while no impact of the other treatments was determined. The content of phenolic compounds, the main group of antioxidants, remained unchanged after Cu supply. In general, for all Cu treatment, antiradical and reducing abilities were decreased or were at the similar level in relation to the control. On the other hand, chelating power in grain extracts was 2–4 times higher under nano-Cu/nano-CuO/micro-Cu than in the untreated sample, while the ionic compounds had no impact on the chelating indicator. Our results demonstrated that more favorable effects were triggered by nano-Cu than CuSO4 or CuEDTA on the tested indicators of barley grain, despite that both compounds resulted in similar superior Cu acquisition. It suggests that nano-Cu may be considered as an alternative agent to be used as economic and traditional fertilizers.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 50150) wydawnictwo ciągłe #50150

Metryki

140,00
Punkty MNiSW/MEiN
7,000
Impact Factor
Q1
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:9 stycznia 2023 10:43
Ostatnia aktualizacja:24 czerwca 2024 13:29

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się