Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Evaluation of the average consumption of food products and its nutritional value in Poland.

Opis bibliograficzny

Evaluation of the average consumption of food products and its nutritional value in Poland. [AUT.] D. GRĄDZKI, P. GLIBOWSKI, J. GLIBOWSKA. FST 2021 Volume 15, Issue 4 4-11, bibliogr., sum., streszcz. DOI: 10.15673/fst.v15i4.2252
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Rok: 2021
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Balanced nutrition is the foundation of good health. Inadequate intake of the main nutrients leads to many diseases. Assessing the consumption of these nutrients is critical in taking action to improve the health of the population. The aim of this study was to analyse the average consumption of food products and its nutritional value in the Polish population. The nutritional assessment of the main nutrients in an average Pole‘s diet was carried out by means of the Dieta 6D program. The data concerning the consumption of specific food products was taken from the Polish Central Statistical Office, Institute of Agricultural and Food Economics and many branch reports. Among different groups of food products village bread, full-fat milk, milk, chicken breastmeat, sandwich ham, tomatoes, apples, rapeseed oil, water and beer were the most consumed in the group of bread, milk beverages, meat, processed meat, vegetables, fruits, plant oils, non-alcoholic and alcoholic beverages, respectively. The Polish diet provides a sufficient amount of the main nutrients – protein, fat, carbohydrates (14.2, 29.8, 49.1% energy of the diet, respectively), but there are some deficiencies (fiber – 73% of the recommended intake), and an excessive supply of other ingredients (energy in women – 130%, proteins in men and women, 140% and 167%, respectively, sugar – 19.5% energy of the diet, saturated fatty acids – 10.8% energy of the diet). The average trans fatty acids intake per day is 0.99 g (0.38 % energy of the diet). Summing up, the percentage of protein, fat and carbohydrates in the diet of an average Pole meets the standards recommended by European Food Safety Authority. The diet provides an insufficient amount of fiber. The consumption of sugar, calories in both sexes, saturated fatty acids is too high. Trans fat consumption has decreased when compared to previous reports.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 50166) wydawnictwo ciągłe #50166

Metryki

20,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:9 stycznia 2023 14:14
Ostatnia aktualizacja:9 stycznia 2023 14:14

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się