Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Effect of production technology intensity on the grain yield, protein content and Amino Acid profile in common and durum wheat grain.

Opis bibliograficzny

Effect of production technology intensity on the grain yield, protein content and Amino Acid profile in common and durum wheat grain. [AUT.] ALICJA SUŁEK, [AUT. KORESP.] GRAŻYNA CACAK-PIETRZAK, [AUT.] MARCIN RÓŻEWICZ, ANNA NIERÓBCA, JERZY GRABIŃSKI, MARCIN STUDNICKI, KATARZYNA SÓJKA, [AUT. KORESP.] DARIUSZ DZIKI. Plants 2023 Vol. 12 Iss. 2 Article number 364, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/plants12020364
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Plants 2023 Vol. 12 Iss. 2, Article number 364
Rok: 2023
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Products derived from wheat grains are an important source of protein in the daily diet of people in many parts of the world. The biological value of protein is determined by its amino acid composition and the proportions of the individual amino acids. Synthesis of these compounds in wheat grains is influenced by genetic factors, as well as habitat conditions and the agrotechnology applied in cultivation. The aim of this study was to assess the effect of production technology (integrated, intensive) on the grain yield and the content amino acid profile of protein in common and durum wheat grain. Field research was conducted at the Experimental Station IUNG-PIB in Osiny (Poland) in two growing seasons. It was found that grain yield significantly depended on the weather conditions in the years of harvesting and genotype, but did not depend on the production technology. On the other hand, the protein content and their amino acid composition depended significantly on the production technology and genotype. A significantly higher content of protein substances was found in durum wheat grain. Increasing the intensity of production technology had a positive effect on the total protein content and the content of individual amino acids, both exogenous and endogenous. The amino acid limiting the biological value of protein contained in grains of both wheat species was lysine, and the deficiency of this amino acid was significantly lower in grain protein from intensive than integrated cultivation technology.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 50214) wydawnictwo ciągłe #50214

Metryki

70,00
Punkty MNiSW/MEiN
4,000
Impact Factor
Q1
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:16 stycznia 2023 09:47
Ostatnia aktualizacja:27 czerwca 2024 14:52

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się