Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Fortification of low-nitrite canned pork with willow herb (Epilobium angustifolium L.).

Opis bibliograficzny

Fortification of low-nitrite canned pork with willow herb (Epilobium angustifolium L.). [AUT.] KAROLINA FERYSIUK, [AUT. KORESP.] KAROLINA M. WÓJCIAK, [AUT.] MONIKA TRZĄSKOWSKA. Int. J. Food Sci. Technol. 2022 Vol. 57 Iss. 7 s. 4194-4210, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1111/ijfs.15739
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Rok: 2022
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Nitrite is a multifunctional additive used for meat products. However, cancerogenic N-nitrosoamines(NAs) can be formed from nitrite. For this reason, nitrite should be reduced or eliminated. This studyaimed to (1) determine the phenolic content, composition, andin vitroantioxidant and antimicrobialactivity of water lyophilized extracts of willow herb (WH); and (2) assess the effect of the extracts onlipid oxidation, colour, microbiological and chemical safety of canned pork with lower nitrite contentduring storage. For the preparation of extract, redistilled water at a temp. of 90°C (1:10) was used.The extracts were filtered and freeze-dried for 72 h (−80°C, 0.04 mbar). Five different variants of prod-uct were tested in the study: control (with 100 mg kg−1NaNO2) and herbal samples (with 50, 100, 150,and 1000 mg kg−1WH). The samples were assessed for their colour, antioxidant capacity, lipid oxida-tion, pH, sensory characteristics, and the presence of N-nitrosamines and pathogenic bacteria.Oenothein B was found as the predominating compound in the analysed extract (HPLC) followed byquerceti-3-O-rhamnoside and oenothein A, myricetin 3-O-glucoside. The addition of WH extract con-tributed to maintaining the typical, cured colour of canned meat as well as reducing the NaNO2con-tent. Furthermore, fortification with 150 mg kg−1ofEpilobium angustifoliumL. extract allowedstabilising the antioxidant properties of canned meat during storage to a greater extent compared to1000 mg kg−1of extract.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 50261) wydawnictwo ciągłe #50261

Metryki

70,00
Punkty MNiSW/MEiN
3,300
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:24 stycznia 2023 14:20
Ostatnia aktualizacja:3 lipca 2023 10:09

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się