Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Effect of ι-carrageenan and its acidic and enzymatic hydrolysates on ice crystal structure changes in model sucrose solution.

Opis bibliograficzny

Effect of ι-carrageenan and its acidic and enzymatic hydrolysates on ice crystal structure changes in model sucrose solution. [AUT. KORESP.] ANNA KOT, [AUT.] ANNA KAMIŃSKA-DWÓRZNICKA, ANDRZEJ ANTCZAK, EWA JAKUBCZYK, ARKADIUSZ MATWIJCZUK. Colloids and Surfaces A: Physicochemical and Engineering Aspects 2022 Vol. 643 Article number 128744, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1016/j.colsurfa.2022.128744
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Rok: 2022
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The aim of the study was to compare the effects of ɩ-carrageenan and its hydrolysates on ice recrystallisation inhibition (IRI) in model solutions. Acid hydrolysis of ɩ-carrageenan was carried out using hydrochloric acid (HCl). Enzymatic hydrolysis was conducted using the enzymes β-galactosidase and commercial lactase. Hydrolysates were used as a stabiliser in model system solutions. The recrystallisation process was analysed on the basis of images of ice crystals in 50% sucrose and 50% sucrose with the addition of sodium caseinate after 24, 48, 72 and 96 h of storage at − 8 °C. The molecular mass after hydrolysis of ɩ-carrageenan was decreased by around 16% after hydrolysis with β-galactosidase use, around 3% after hydrolysis with commercial lactase use and 24% after acid hydrolysis. Furthermore, using the hydrolysates of ɩ-carrageenan had a strong impact on the recrystallisation process. Significant retardation of recrystallisation in the sucrose solution was observed for the addition of both types of hydrolysates (after acid and enzymatic hydrolysis). However, in sucrose with the addition of sodium caseinate, the oligosaccharides obtained after hydrolysis with commercial lactase use were more effective in recrystallisation inhibition – the average diameter of ice crystals was 16.92 µm. The spectra obtained with Fourier Transform Infrared Spectroscopy (FTIR) show changes in the absorption bands, which confirms that functional groups changes could lead to the IRI activity of gained hydrolysates.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 50280) wydawnictwo ciągłe #50280

Metryki

70,00
Punkty MNiSW/MEiN
5,200
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:25 stycznia 2023 14:00
Ostatnia aktualizacja:5 lipca 2023 08:49

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się