Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Effect of selenium and methods of protein extraction on the proteomic profile of Saccharomyces yeast.

Opis bibliograficzny

Effect of selenium and methods of protein extraction on the proteomic profile of Saccharomyces yeast. [AUT. KORESP.] MAREK KIELISZEK, [AUT.] ADAM WAŚKO, KATARZYNA MICHALAK, ANNA M. KOT, KAMIL PIWOWAREK, STANISŁAW WINIARCZYK. Open Life Sci. 2022 Vol. 17 s. 1170-1128, il., bibliogr. DOI: 10.1515/biol-2022-0496
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Rok: 2022
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Selenium may influence the biosynthesis of individual proteins in the yeast cell cytosol. In this study, we used two-dimensional (2D) electrophoresis to identify proteins that are differentially expressed by the enrich- ment of selenium in Saccharomyces cerevisiae yeast cells. We chose eight protein fractions for further proteomic analysis. A detailed analysis was performed using the Ultraflextreme matrix-assisted laser desorption/ionisa- tion time-of-flight/time-of-flight mass spectrometer, which enables fast and accurate measurement of the molecular weight of the analysed proteins. This study, for the first time, provides evidence that selenium-enriched yeast con- tains higher levels of mitochondria malate dehydrogenase, adenosine-5′-triphosphate (ATP)-dependent RNA helicase dbp3, and tryptophan dimethylallyltransferase, and alanyl- tRNA editing protein AlaX than yeast without the addition of selenium. It should be emphasised that the proteomic variability obtained reflects the high biological and com- plexity of yeast metabolism under control and selenium- enriched conditions and can be properly used in the future as a model for further research aimed at determining the expression of appropriate metabolic genes.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 50300) wydawnictwo ciągłe #50300

Metryki

40,00
Punkty MNiSW/MEiN
2,200
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:26 stycznia 2023 14:47
Ostatnia aktualizacja:30 czerwca 2023 11:34

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się