Menu
Naciśnij / aby szukać

Jak wyszukiwać?

  • 1 Wyszukiwanie od początku wyrazu: Wyraz preane znajdzie "preanestetyczny", ale anestetyczny nie znajdzie tego słowa (wyszukiwanie patrzy tylko na początek wyrazów)
  • - Wykluczanie słów (znak minus): Poprzedzenie wyrazu znakiem - znajdzie wszystkie tytuły NIE zawierające danego słowa, np. -onkologia znajdzie prace bez słowa "onkologia"
  • " Wyszukiwanie całych fraz (cudzysłów): Cudzysłów powoduje szukanie całych ciągów znaków w tej samej kolejności. Np. "Uniwersytet Medyczny" wyszuka tylko prace z dokładnie tą nazwą, podczas gdy wpisanie bez cudzysłowu może znaleźć "Medyczny Uniwersytet"
  • Nawigacja klawiaturą: Użyj / aby otworzyć wyszukiwanie, strzałek do nawigacji po wynikach, ENTER aby przejść do wybranej pozycji, lub ESC aby zamknąć okno

Funkcjonalne dodatki do żywności (Functional food additives)

Opis bibliograficzny

Funkcjonalne dodatki do żywności (Functional food additives). [AUT.] WIOLETTA ŻUKIEWICZ-SOBCZAK, PAWEŁ SOBCZAK. Gosp. Mięs. 2023 Nr 1 s. 18-20, bibliogr., streszcz.
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Gospodarka Mięsna 2023 Nr 1, s. 18-20
Rok: 2023
Język: Polski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca przeglądowa

Streszczenia

Do najważniejszych dodatków do żywności należą: barwniki, konserwanty, przeciwutleniacze, substancje zakwaszające, preparaty zagęszczające i żelujące, substancje smakowe czy zapachowe. Wśród nich wyróżniamy substancje syntetyczne i naturalne. Dodatki do żywności muszą spełniać wiele kryteriów, przede wszystkim: wymagania bezpieczeństwa żywności, ich użycie musi być uzasadnione, musi być możliwa kontrola; istnieje obowiązek odpowiedniego etykietowania; istnieje obowiązek wyznaczania wartości ADI - dopuszczalne dzienne spożycie. Jako najczęściej stosowane środki konserwujące w przetworach mięsnych wykorzystywane są azotyn lub azotan sodu i potasu, równie często stosowane są emulgatory, których działanie ma zapewnić powstawanie trwałych emulsji (np. wyroby kutrowane).

Identyfikatory

BPP ID: (46, 50322) wydawnictwo ciągłe #50322

Metryki

20,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:31 stycznia 2023 09:00
Ostatnia aktualizacja:31 stycznia 2023 09:00

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się