Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Preparation of yeast flakes enriched with iron and vitamin B12 using a pulsed electric field technology.

AUT. KAROLINA NOWOSAD, AUT. KORESP. MONIKA SUJKA, AUT. JAKUB WYROSTEK.

Opis bibliograficzny

Preparation of yeast flakes enriched with iron and vitamin B12 using a pulsed electric field technology. [AUT.] KAROLINA NOWOSAD, [AUT. KORESP.] MONIKA SUJKA, [AUT.] JAKUB WYROSTEK. J. Food Process Eng. 2023 Volume 46 Issue 2 Article number e14245, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1111/jfpe.14245
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Journal of Food Process Engineering 2023 Volume 46 Issue 2, Article number e14245
Rok: 2023
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

In this study pulsed electric field (PEF) was used to increase accumulation of iron and vitamin B12 in Saccharomyces cerevisiae cells, which were then used to produce flakes. The yeast was enriched in two ways: only by adding iron salt (FeCl3·6H2O) and vitamin B12 to the culture medium and by additional application of PEF. Three trials of yeast flakes were prepared: C1 (control, not supplemented), C2—with B12 and iron salt and not treated with PEF, and P—with B12 and iron salt and treated with PEF (for 20 min at 10 μs pulse width, voltage of 1500 V, a number of pulses 1200 and field frequency 1 Hz). The use of PEF resulted in higher iron and vitamin B12 accumulation, respectively, 2.5- and 1.4-fold for the sample P compared to the sample C2. The potential bioavailability of iron from yeast flakes was 10.13% and vitamin B12–4.31%, and the quality of this product was rated good by a sensory panel.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 50335) wydawnictwo ciągłe #50335

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
2,700
Impact Factor
Q2
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:2 lutego 2023 09:46
Ostatnia aktualizacja:1 lipca 2024 09:53

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się