Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Drying characteristics, kinetic modeling, energy and exergy analyses of Water Yam (Dioscorea alata) in a hot air dryer.

Opis bibliograficzny

Drying characteristics, kinetic modeling, energy and exergy analyses of Water Yam (Dioscorea alata) in a hot air dryer. [AUT.] ABIODUN A. OKUNOLA, TIMOTHY A. ADEKANYE, [AUT. KORESP.] CLINTON E. OKONKWO, [AUT.] MOHAMMAD KAVEH, [AUT. KORESP.] MARIUSZ SZYMANEK, [AUT.] ENDURANCE O. IDAHOSA, KRYSTYNA WOJCIECHOWSKA. Energies 2023 Vol. 16 Iss. 4 Article number 1569, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/en16041569
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Energies 2023 Vol. 16 Iss. 4, Article number 1569
Rok: 2023
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

In this study, drying characteristics, kinetic modelling, energy and exergy analyses of a convective hot air dryer are presented for water yam. The drying experiments were carried out at temperature levels of 50, 60, and 70°C and slice thicknesses of 3, 6, and 9 mm. The effects of drying variables on the drying rate (DR), moisture diffusivity (Deff), activation energy (Ea), energy utilization (EU), energy utilization ratio (EUR), exergy loss (EXL), exergy efficiency (EXeff), improvement potential (IP), and exergetic sustainability index (ESI) were investigated. The results showed that increasing air temperature increased the DR, Deff, EU, EUR, EXL, EXeff, IP, and ESI, while increasing the slice thickness increased Deff and Ea, but decreased the DR. The highest Deff and Ea values were 4.2 × 10−8 m2/s, and 53 KJ/mol, respectively. EU and EUR varied from 10 to 150 J/s and 0.39 to 0.79, respectively. EXL and EXeff varied between 2 and 12.5 J/s and 58 to 75 %, respectively. Midilli’s model had the best performance in predicting the moisture ratio of water yam with coefficient of determination (R2 = 0.9998), root mean square error (RMSE = 0.0049), and sum of square error (SSE = 0.0023).

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 50349) wydawnictwo ciągłe #50349

Metryki

140,00
Punkty MNiSW/MEiN
3,000
Impact Factor
Q3
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:6 lutego 2023 08:17
Ostatnia aktualizacja:21 czerwca 2024 10:06

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się