Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Dietary l-glutamine affects eggshell quality in the post-peak laying period.

Opis bibliograficzny

Dietary l-glutamine affects eggshell quality in the post-peak laying period. [AUT.] SIEMOWIT MUSZYŃSKI, [AUT. KORESP.] EWA TOMASZEWSKA, [AUT.] ANNA ARCZEWSKA-WŁOSEK, KORNEL KASPEREK, JUSTYNA BATKOWSKA, KRZYSZTOF LAMORSKI, DARIUSZ WIĄCEK, JANINE DONALDSON, SYLWESTER ŚWIĄTKIEWICZ. Ann. Anim. Sci. 2023 Volume 23 Issue 1 s. 121-128, il., bibliogr. sum. DOI: 10.2478/aoas-2022-0022
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Annals of Animal Science 2023 Volume 23 Issue 1, s. 121-128
Rok: 2023
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

In the current study the hypothesis that 1.0% dietary inclusion of glutamine (Gln), a conditionally essential amino acid that influences protein synthesis and shows anti-osteoporotic effect, can influence eggshell quality was tested on laying hens in the post-peak laying peri-od. Thirty-week-old Bovans Brown hens were randomly assigned to control group or group supplemented with Gln in the form of alpha-ketoglutarate (10 g/kg) with 12 replicate cages (2 hens/cage) in each group. The experimental period lasted for 30 weeks, from the 31st to the 60th week of age of hens, when eggs were collected and selected eggshell quality indices were determined. While Gln supplementation had no effect on egg geometry and eggshell cracking force, the analysis of eggshell quality showed an increase of the eggshell thickness (P<0.01), porosity (P<0.01), eggshell specific surface (P<0.001) and positive changes in other mechanical parameters (decrease of eggshell stiffness and Young’s modulus, P<0.05 and P<0.01, respectively; increase of work needed to crack the eggshell, P<0.05). Changes in egg-shell mineral composition, including an increase of Ca content (P<0.001), were also observed. In conclusion, the current study showed a beneficial effect of Gln on the eggshell thickness, calcification, and some mechanical parameters

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 50422) wydawnictwo ciągłe #50422

Metryki

200,00
Punkty MNiSW/MEiN
1,800
Impact Factor
Q2
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:3 marca 2023 08:13
Ostatnia aktualizacja:21 czerwca 2024 11:38

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się