Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Modification of concrete surface with higher fatty acids.

Opis bibliograficzny

Modification of concrete surface with higher fatty acids. [AUT.] DANUTA BARNAT-HUNEK, WOJCIECH ANDRZEJUK, [AUT. KORESP.] MAŁGORZATA SZAFRANIEC, [AUT.] MAGDALENA KACHEL. Advances in Science and Technology 2023 Vol. 17 Issue 2, il., bibliogr., sum.
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Rok: 2023
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The research presented in the paper concerns the production of innovative hydrophobizing agents and demonstration their effectiveness on a concrete surface. The starting materials are based on natural oils, water‒soluble silanes and siloxanes, and/or tap water. Aqueous preparations are characterized by properties which reduce the impact of volatile organic compounds (VOCs) on the environment, as they consist only of biodegradable components. Studies have shown that the higher fatty acids from vegetable oils and derived from the glycerin phase can be used as a component of concrete hydrophobizing agents, meeting the standard requirements for such agents. Analysis of the use of vegetable oil as a base compound for the production of industrial agents provides at least 95% confidence in its biodegradability. The reference concrete after the frost resistance test showed a weight loss of 1.8%. In the case of hydrophobization, the weight loss was 33.3 to 72% less than the reference samples. In the case of concrete hydrophobized with the glycerin agents, the salt crystallization occurred inside the structure of the material without causing any damage, with the reference concrete showing a weight loss of 0.8%.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 50438) wydawnictwo ciągłe #50438

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
1,000
Impact Factor
Q3
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:9 marca 2023 08:29
Ostatnia aktualizacja:21 czerwca 2024 12:06

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się