Rola preparatów probiotycznych w leczeniu i profilaktyce chorób o różnej etiologii u psów i kotów.
Opis bibliograficzny
Szczegóły publikacji
Streszczenia
Probiotyki (z greki pro – dla, bios – życie) to według aktualnie obowiązującej definicji zaproponowanej przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) oraz Światową Organizację Zdrowia (WHO) w 2001 roku „żywe mikroorganizmy, które podawane w odpowiednich ilościach, wywierają korzystny efekt na organizm gospodarza” (1). Jako probiotyki wykorzystuje się najczęściej drobnoustroje z grupy bakterii fermentacji mlekowej, bifidobakterie oraz drożdże Saccharomyces cerevisiae. Podawanie probiotyków zwiększa pulę korzystnej mikroflory jelitowej, która nie tylko zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego, ale także determinuje status zdrowotny gospodarza. Mechanizmy działania probiotyków są różnorakie i nie w pełni jeszcze poznane. Suplementacja preparatami probiotycznymi może być elementem profilaktyki lub wsparciem leczenia niektórych chorób układu pokarmowego, moczowego lub skóry
Linki zewnętrzne
Identyfikatory
Metryki
Eksport cytowania
Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.
Informacje dodatkowe
Rekord utworzony: | 24 marca 2023 14:11 |
---|---|
Ostatnia aktualizacja: | 24 marca 2023 14:13 |