Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Feasibility of including a phytobiotic containing cinnamon oil in the diet to reduce the occurrence of neurodegenerative changes in broiler chicken tissues.

Opis bibliograficzny

Feasibility of including a phytobiotic containing cinnamon oil in the diet to reduce the occurrence of neurodegenerative changes in broiler chicken tissues. [AUT. KORESP.] M. KRAUZE, [AUT.] PAWEŁ JURCZAK, M. CENDROWSKA-PINKOSZ, A. STĘPNIOWSKA, P. MATUSEVICIUS, K. OGNIK. J. Anim. Feed Sci. 2023 Vol. 32 Issue 2 s. 164–173, il., bibliogr., sum. DOI: 10.22358/jafs/157534/2023
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
JOURNAL OF ANIMAL AND FEED SCIENCES 2023 Vol. 32 Issue 2, s. 164–173
Rok: 2023
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

It was assumed that the addition of a phytobiotic preparation containing cinnamon oil and citric acid to water, at a properly selected dose and time of application, could reduce the occurrence of metabolic disorders of the nervous tissue leading to neurodegenerative lesions. The aim of the study was to compare the effect of selected doses of the phytobiotic administered over different periods of time on the level of parameters indicating the occurrence of neurodegenerative changes in selected tissues of broiler chickens. All doses of the phytobiotic reduced the formation of β-amyloid deposits both after its continuous administration and during selected rearing periods. The levels of neurometabolism indicators were analysed to assess the effect of the phytobiotic containing cinnamon oil. The addition of the highest and medium doses of the phytobiotic (0.25 and 0.1 ml/l) resulted in a beneficial increase in the concentration of acetylcholinesterase (AChE) and low-density lipoprotein receptor-related protein 1 (LRP1), as well as a decrease in the concentration of hyperphosphorylated Tau protein and cholesterol levels, especially during continuous application of the cinnamon preparation. The highest dose of phytobiotic (0.25 ml/l) also favourably reduced glycosylated acetylcholinesterase (GAChE) and Tau protein levels, and the strongest effect was obtained during continuous application of the cinnamon oil formulation. The strongest neuroprotective effect was obtained using a phytobiotic containing cinnamon oil and citric acid at a dose of 0.25 ml/l water for 42 days of rearing broiler chickens, manifested as a reduction in the formation of toxic amyloid-β, phosphorylated Tau protein and GAChE, as well as increased levels of LRP1 and AChE proteins.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne (CC-BY-NC); Czas udostępnienia: przed opublikowaniem

Identyfikatory

BPP ID: (46, 50484) wydawnictwo ciągłe #50484

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
1,400
Impact Factor
Q3
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:29 marca 2023 11:07
Ostatnia aktualizacja:1 lipca 2024 09:22

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się