Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Antioxidant potential of milk obtained from Holstein-Friesian cows with regard to the subsequent lactations and stage of lactation (Antioksidacijski potencijal mlijeka holštajn-frizijskih krava s obzirom na redoslijed i stadij laktacije)

Opis bibliograficzny

Antioxidant potential of milk obtained from Holstein-Friesian cows with regard to the subsequent lactations and stage of lactation (Antioksidacijski potencijal mlijeka holštajn-frizijskih krava s obzirom na redoslijed i stadij laktacije). [AUT.] MAGDALENA STOBIECKA, JOLANTA KRÓL, ANETA BRODZIAK. Mljekarstvo 2023 Vol. 73 No 2 s. 95-104, il., bibliogr., sum. DOI: 10.15567/mljekarstvo.2023.0203
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Mljekarstvo 2023 Vol. 73 No 2, s. 95-104
Rok: 2023
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The aim of the research was to assess the content of components showing antioxidant activity in the milk of Holstein-Friesian cows and changes in the total antioxidant status during subsequent lactations and their stages. The material for analysis consisted of milk collected from 90 cows (30 for each analysed lactation number: I - primaparous; II - multiparous in second lactation; III - multiparous in third lactation) during three periods: 1 - up to 100 days of lactation, 2 - 101-200 days of lactation, and 3 - 201-305 days of lactation. The basic chemical composition, casein content, somatic cell counts, selected whey proteins and fat-soluble vitamins were determined in the milk. The total antioxidant status (TAS) of milk was also measured. With the subsequent lactation, the content of components with antioxidant properties, i.e. vitamins A and E, and albumins (α-lactalbumin and β-lactoglobulin), decreased significantly (p≤0.01). Simultaneously, a decrease in the level of TAS in milk was noted. The lactation phase had a minor effect on the antioxidant potential of milk. The obtained high correlation coefficients between the value of the TAS and the content of vitamins A, E and β-lactoglobulin indicate that the content of these compounds largely determines the antioxidant potential of milk. On the other hand, the obtained negative correlations between the level of antioxidant potential and the daily milk yield (r = -0.347, p≤0.05) suggest that the high productivity of cows negatively affects the antioxidant value of milk.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne (CC-BY-NC); Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 50491) wydawnictwo ciągłe #50491

Metryki

40,00
Punkty MNiSW/MEiN
1,100
Impact Factor
Q3
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:31 marca 2023 12:41
Ostatnia aktualizacja:1 lipca 2024 12:07

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się