Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Non-destructive method for identification and classification of varieties and quality of coffee beans based on soft computing models using VIS/NIR spectroscopy.

Opis bibliograficzny

Non-destructive method for identification and classification of varieties and quality of coffee beans based on soft computing models using VIS/NIR spectroscopy. [AUT.] EHSAN AGHDAMIFAR, [AUT. KORESP.] VALI RASOOLI SHARABIANI, [AUT.] EBRAHIM TAGHINEZHAD, ADEL REZVANIVAND FANAEI, [AUT. KORESP.] MARIUSZ SZYMANEK. Eur. Food Res. Technol. (Print) 2023 Vol. 249 Iss. 5 s.1-14, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1007/s00217-023-04240-x
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
EUROPEAN FOOD RESEARCH AND TECHNOLOGY 2023 Vol. 249 Iss. 5, s.1-14
Rok: 2023
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Coffee is one of the most popular and frequently consumed beverages on the planet. Coffee has a significant commercial value, estimated to be in the billions of dollars and consumption has risen steadily over the last two decades. Near-infrared spectroscopy is one of the non-destructive optical technologies for the evaluation of agricultural products to identify food adulteration. Thus, it is an interesting and worthwhile subject to research and study. In this research, a near-infrared spectroscopy approach along with statistical methods of principal component analysis (PCA), partial-least-squares regression (PLSR), latent dirichlet allocation (LDA), and artificial neural network (ANN) as a fast and non-destructive method was used with to detect and classify coffee beans using reference data obtained by gas chromatography–mass spectrometry (GC–MS). Results showed that the accuracy of PLSR, LDA, and ANN while our reference data was palmitic acid, respectively were 97.3%, 97.92%, and 97.3% and while reference data was caffeine, accuracy results were 94.71%, 95.83%, and 98.96%, respectively.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 50516) wydawnictwo ciągłe #50516

Metryki

70,00
Punkty MNiSW/MEiN
3,000
Impact Factor
Q2
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:12 kwietnia 2023 08:13
Ostatnia aktualizacja:24 czerwca 2024 13:15

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się