Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

The influence of the preparation of tea infusion on the content of fluoride and the assessment of health risk for the consumer in Poland.

Opis bibliograficzny

The influence of the preparation of tea infusion on the content of fluoride and the assessment of health risk for the consumer in Poland. [AUT.] ARTUR MAZUREK, [AUT. KORESP.] GRAŻYNA KOWALSKA, MARZENA WŁODARCZYK-STASIAK, [AUT.] JAKUB WYROSTEK, RADOSŁAW KOWALSKI. Appl. Sci.-Basel 2023 Volume 13 Issue 8 Article number 5075, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/app13085075
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Applied Sciences 2023 Volume 13 Issue 8, Article number 5075
Rok: 2023
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Tea infusion is the most popular drink in Poland, and the tea bush is the most fluoride-rich among plants. Excessive fluoride intake can adversely affect human health by causing dental or skeletal fluorosis. This study aimed to determine the fluoride content in tea infusion depending on the tea types, the degree of fragmentation of the leaves, brewing time, and conducting a health risk assessment for the consumer in Poland. Infusions of 28 popular teas (green leafy tea, pu-erh leafy tea, white leaf tea, black leaf tea, black granulated tea, and black in bags) available in the Polish market were analyzed concerning a fluoride amount using the potentiometric method. Tea leaf size is an important parameter affecting fluoride’s release during tea brewing. An increase in fluoride content in the infusion was also shown with the extension of the brewing time. It was also revealed that significantly higher fluoride content was found in infusions of black tea prepared from tea in bags than from “loose” leaves. The conducted health risk assessment indicates the possibility of adverse health effects caused by fluoride consumption, particularly from infusions of black and green tea purchased in bags.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 50542) wydawnictwo ciągłe #50542

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
2,500
Impact Factor
Q1
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:24 kwietnia 2023 11:18
Ostatnia aktualizacja:21 czerwca 2024 12:53

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się