Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Effect of thyme (Thymus vulgaris L.) used in diets with extruded flaxseed on the antioxidant and lipid profile of the blood and tissues of fattening pigs.

AUT. KAMILA KLIMIUK, AUT. KORESP. IWONA SEMBRATOWICZ, AUT. KRZYSZTOF TUTAJ, AUT. KORESP. ANNA CZECH.

Opis bibliograficzny

Effect of thyme (Thymus vulgaris L.) used in diets with extruded flaxseed on the antioxidant and lipid profile of the blood and tissues of fattening pigs. [AUT.] KAMILA KLIMIUK, [AUT. KORESP.] IWONA SEMBRATOWICZ, [AUT.] KRZYSZTOF TUTAJ, [AUT. KORESP.] ANNA CZECH. Antioxidants 2023 Vol. 12 Issue 5 Article number: 1045, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/antiox12051045
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Antioxidants 2023 Vol. 12 Issue 5, Article number: 1045
Rok: 2023
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Thyme has strong antioxidant properties and, therefore, can reduce the intensity of oxidative processes taking place in the body. The study aimed to assess whether the addition of thyme to diets for fattening pigs containing extruded flaxseeds, a source of n-3 PUFAs, which are particularly susceptible to oxidation, would have a positive effect on redox status and lipid metabolism. The experiment was conducted using 120 weaners (WBP × Neckar crosses) of about 30 kg BW, which were kept until the end of fattening (about 110 kg BW) and divided into three groups of 40 pigs. The control group received a diet with 4% extruded flaxseed. In groups T1 and T3, 1% or 3% of thyme was added to the basal diet. The introduction of 3% thyme resulted in a decrease in the total cholesterol level in the blood and the loin muscle. Moreover, an increase in SOD and CAT activity and a decrease in FRAP and LOOH was noted. Following supplementation with 3% thyme, the n-3 PUFA content and n-3/n-6 ratio increased, while the SFA content was significantly reduced. The results of the studies indicate that thyme has a positive effect on the redox status and lipid profile of the blood and muscles.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 50557) wydawnictwo ciągłe #50557

Metryki

140,00
Punkty MNiSW/MEiN
6,000
Impact Factor
Q1
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:8 maja 2023 09:32
Ostatnia aktualizacja:21 czerwca 2024 12:08

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się